Mandarinina rulada
Zvita osvežitev
Sivi, hladni, mokri in turobni dnevi so pred nami, zato ti ne preostane drugega, kot da si zviješ nekaj, kar ti bo hitro dvignilo razpoloženje. Govora je seveda o osvežilni mandarinini ruladi, ki ti pričara sonce na nebu.
Puhast biskvit, ki objema spiralo mandarinine kreme s krhlji mandarin. Pa še bela čokolada, smetana in mandarine povrh. A je lahko še boljše?
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
5 jajc
125 g moke
125 g sladkorja
½ vrečke Dr. Oetker pecilnega praška
1 žlička Dr. Oetker limonine lupinice
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
Krema:
250 ml soka mandarin
1 vrečka Dr. Oetker pudinga vanilija
1 žlička Dr. Oetker pomarančne lupinice
250 g maskarpone sira
4 zvrhane žlice Dr. Oetker Sladkega prahu (oz. po okusu)
1 vrečka Dr. Oetker želatine fix
3 mandarine
Za na vrh:
mandarine
bela čokolada
stepena smetana
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Biskvit:
- V posodo ubij 5 jajc in jih zasuj s 125 g sladkorja in vrečko vanilijevega sladkorja.
- Jajca stepaj 10 minutj, da svetlo popenijo.
- V posodici zmešaj 125 g moke in pol vrečke pecilnega praška.
- Moko presej v stepena jajca, nato dodaj žličko limonine lupinice.
- Vse skupaj premešaj s spatulo.
- Dobljeno zmes nanesi na pladenj za peko, prekritim s peki papirjem.
- Enakomerno jo razmaži v pravokotnik.
- Biskvit peci 10-12 minut pri 180 °C.
- Takoj po peki na biskvit položi list peki papirja, nato ga zagrabi za dva robova in ga obrni in prenesi na delovno površino (spodnja stran zdaj gleda navzgor).
- Z biskvita previdno odstrani peki papir, na katerem se je pekel.
- Na biskvit položi kuhinjsko krpo, nato ga zopet zagrabi za robova in obrni na glavo, da je krpa spodaj.
- Odstrani drug list peki papirja, biskvit in kuhinjsko brisačo pa zvij v obliko rulade.
- Tako naj se biskvit ohladi.
Puding:
- Mandarine razpolovi in ožemi – skupaj potrebuješ 250 ml soka iz mandarin.
- V posodici zmešaj vrečko vanilijevega pudinga, 100 ml soka mandarin in žličko pomarančne lupinice.
- Preostalih 150 ml soka vlij v kozico in ga segrej do vretja.
- Prilij pudingovo zmes in med mešanjem z metlico segrevaj, da se puding zgosti.
- Puding tesno pokrij s prozorno folijo za živila in ga ohladi na sobno temperaturo.
Krema:
- V večji posodi električno zmešaj 250 g maskarpone sira in dodaj 4 žlice sladkega prahu (ali več, če so mandarine bolj kisle).
- Ohlajen puding zmiksaj, da postane kremen, nakar ga vmešaš v maskarpone.
- Primešaj vrečko želatine fix.
Rulada:
- Ohlajen biskvit razgrni in po njemu razmaži kremo.
- Tri mandarine olupi in jih očisti.
- Krhlje ležeče razporedi po kremi.
- Rulado tesno zvij, nato jo prenesi na list aluminijaste folije.
- Zavij jo v folijo, nato pa postavi v hladilnik za 4 ure.
Okrasitev:
- Rulado pošpricaj s stopljeno belo čokolado.
- Po vrhu nabrizgaj stepeno smetano, v katero zatakneš mandarinine krhlje.