Losos v testu s špinačo
Začni odštevati na prste! Le še 9 dni!
Božiček je na božično noč pod ekstremnim naporom, saj mora obiskati vsak dom in se prikrasti vanj. Taki podvigi zahtevajo veliko energije, zato mora Božiček to noč veliko jesti.
Sami piškoti in mleko niso dovolj, zato mu je njegova dama za s seboj pripravila priročne paketke – lososa v testu s špinačnim nadevom, ali po domače – losos wellington.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Losos:
600 g lososovega fileja
2 žlici masla
1 šalotka
3 stroki česna
0,7 dl belega suhega vina
80 g kremnega sira
150 g mlade špinače
30 g drobtin
40 g parmezana
2 zavoja listnatega testa
1 jajce
2 žlici mleka
Omaka:
1 žlica majoneze
2 žlici kisle smetane
1 žlica jogurta
2 žlički koprca
2 žlički limoninega soka
Postopek
Špinačni nadev:
- Šalotko in stroke česna olupi in na drobno nasekljaj.
- Široko ponev postavi na srednji ogenj in vanjo vrzi 2 žlici masla.
- Ko se maslo raztopi, dodaj nasekljano šalotko in česen.
- Praži, da šalotka postekleni, česen pa zadiši.
- Prilij vino in mešaj, dokler povsem ne izpari.
- V ponev vrzi kremni sir in pomešaj.
- Dodaj drobtine in na drobno nariban parmezan. Pomešaj.
- V ponev zdaj stlači še oprano mlado špinačo.
- S prijemalko jo mešaj in obračaj toliko časa, da uvene.
- Soli in popraj po okusu.
Priprava lososa:
- Najprej je potrebno s fileja odstraniti kožo.
- Postavi ga na rezalno desko obrnjenega s kožo navzdol
- Pograbi oster in tanek nož in na eni strani zareži v maščobno plast tik ob koži.
- Na novo štrleč del kože zagrabi in povleči k sebi s kuhinjsko brisačko, potem pa z enim, samozavestnim rezom stran od sebe zareži po celotni dolžini fileja. Rez naj bo vodoraven s podlago.
- Če je šlo vse po sreči, na koži ne bo ostalo nič mesa (kak milimeter ne predstavlja panike).
- Površino lososa temeljito prešlataj in odstrani vse koščice, za kar lahko uporabiš čisto pinceto.
- File lososa razpolovi, da dobiš dva enaka trakova, široka približno 5-6 cm.
- Oba trakova radodarno posoli in popopraj z vseh strani.
Obleka in peka:
- Pečico segrej na 200 °C.
- Razvij listnato testo in nanj postavi file lososa tako, da sta testo in losos obrnjena v isto smer. Postavi ga na sredino testa, od dna pa naj bo oddaljen 3-4 cm.
- Z vrha odmeri 3-4 cm od lososa in odreži odvečno testo.
- Po lososu razporedi polovico špinačnega nadeva in ga poravnaj.
- Razžvrkljaj 1 jajce in 2 žlici mleka.
- Z jajcem premaži vse robove testa.
- Testo prepogni čez lososa najprej z leve, nato pa še z desne strani, pri tem pa poskrbi, da se testo tesno prilega lososu.
- Štrleča dela testa na vrhu in dnu lososa premaži z jajcem in ju prepogni na zavitega lososa.
- Vse skupaj obrni in pred tabo bo simpatičen paketek. Prestavi ga na eno polovico pekača, prekritega s papirjem za peko
- Temeljito ga premaži z jajcem.
- Z ostrim nožem vanj previdno, brez pritiskanja, zareži poljuben vzorec, pri tem pa pazi, da ne zarežeš do mesa. Midva sva se odločila za klasičen karo vzorec.
- Po vrhu posuj nadrobljen poper in sol.
- Na enak način zapakiraj še drug file lososa.
- Pekač z lososom v testu porini v pečico.
- Peci približno 25 minut, oziroma toliko časa, da postane testo zlatorumeno zapečeno.
Omaka:
- Za to svežo omako preprosto zmešaj 1 žlico majoneze, 2 žlici kisle smetane, 2 žlički drobnjaka in 2 žlički limoninega soka.
- Omako soli po okusu.
Lososov tek!
Pozdravljeni,
kaj svetujete namesto lososa, sajniso vsi ljubitelji ribe.
Hvala za nasvet.
Lp, Monika
Monika,
brez večjega posega tega recepta žal ni mogoče prirediti za meso.
Hvala za recept, naredila danes za kosilo – vsi navdušeni (tudi otroka). Enostavno in zelo okusno. Priporočam!
Hvala, Maja!
ZGLEDA ZEEELO OKUSNO NJAMI
ZANIMA ME KAJ PONUDITI ZA PRILOGO . PROSIM, ČE MI LOHKA SPOROČITE DO 22 .12,
KER BI RADA NAREDILA ZA MOJO DRUZINO ZA BOŽIČNO VEČERJO.
ŽE VNAPREJ HVALA, HVALA
PA ŠE TO MEZANIMA ZA KOLIKO OSEB JE 900 G LOSOSA
Greta,
midva bi zraven postregla hladno krompirjevo solato, ki je sveža in kisla in zato odlična priloga. Drugače pa bi se odlično prilegel tudi pire krompir.
900 g lososa je za 4-5 oseb.
HVALA ZA ODGOVOR JUTRI SE BOM LOTILA DELAT LOSOSA PO VAJINEM RECEPTU.UPAM, DA BO USPELO.
DRUGAČ PA MORAM POVEDATI, DA IMATE CUDOVITE RECEPTE ZA TORTE, SEM JIH ŽE KAR NEKAJ NARDILA .SUPER STA.
MIREN IN ČUDOVIT BOŽIČ VAMA ŽELIM.
GRETA
Greta,
hvala za čudovite želje 🙂
Pozdravljena
to bi najbrž šlo tudi z odmrznjenim filejem, kajne?
Tina,
seveda, odmrznjen bi bil tudi dober.
Zdravo!
Med sestavinami piše listnato testo v recepturi pa vlečeno. Zanima me, katerga uporabim za peko?
Lp
Tanja,
pravilno je listnato testo, sva popravila v postopku.
Živjo, se še jaz javim!
Uglavnem tole je bo-la-no! 👏👏
Prvič sem ta recept pripravila za silvestrsko večerjo, od takrat je bil na jedilniku že 3x (trenutno se mi segreva pečica, bo danes spet za kosilo 🙈). Je od včeraj zvečer počakalo v hladilniku, ker se nam ga je zaluštalo med tednom. 😉 Pa sploh nisem neka blazna ljubiteljica rib. Hvala vama za tole! 🤗
Lucija,
hvala za tako pozitiven odziv!
Midva sva tudi nora nanj 😉
Hej!
Kaj pa priprava kakšne druge ribe, kot recimo krap ali postrv? Imata kak dober recept za nas ribiče? 🙂
Lep pozdrav,
Sina
Živijo,
za krapa ali postrv v testu še nisva slišala, sta pa zagotovo slastna v soli ali pa v foliji.
Zdravo mi2!
Recept in končni izdelek je odličen.
Andreja,
naju veseli! 🙂
Pozdravljena,
recept je videti fantasticno, gre mogoče tudi brez vina?
Pozdrav,
Maja
Maja,
vino lahko izpustiš, namesto njega pa daš malo vode.
Danes smo naredili testno večerjo, da preizkusimo recept. Odlično! To bo za božični večer.😍
Zanima me, kaj predlagata zraven za prilogo. Hvala
Vida,
ker je losos že v testu, je zraven dovolj kaka bogata solata.