Limonina rižota s kumaro in feta sirom
S svežino nad vročino
Kremna rižota lahko poleg polnega okusa ponuja tudi zvrhano mero svežine. Tale rižotka brbončice dodobra prebudi s sokom in lupinico limone, za presenečenje v njej pa poskrbijo kocke kumare, ki se zmehčane odlično znajdejo v rižoti.
Za dobro brco okusa po rižoti nadrobimo še feta sir in o njej kmalu ne bo več ne duha ne sluha.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 žlica oljčnega olja
1 čebula
1 strok česna
2 kumari
150 ml belega vina
300 g riža za rižoto
1 l jušne osnove (piščančja ali zelenjavna)
100 g masla
70 g sira grana padano
50 g belega sira
2 manjši limoni
2 vejici peteršilja
Postopek
Predpriprava:
- Čebulo olupimo in narežemo na zelo fine kocke.
- Česen drobno sesekljamo.
- Kumari olupimo, prepolovimo in iz polovic z žličko izdolbemo semena, nato jih narežemo na majhne kocke.
- Liter jušne osnove zavremo in jo pustimo ždeti nad nizkim ognjem.
Rižota:
- V široki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in 40 g masla, nato dodamo sesekljano čebulo.
- Na srednjem ognju jo pražimo nekaj minut, da se zmehča in postekleni.
- Dodamo sesekljan česen in ga med mešanjem pražimo še kako minuto.
- V ponev stresemo kocke kumare.
- Pražimo jih toliko časa, da se zmehčajo.
- Dodamo riž, nato mešamo, da ta postekleni.
- Dolijemo vino, ki naj ob občasnem mešanju izpari.
- Prilijemo 2-3 zajemalke jušne osnove.
- Premešamo in počakamo, da prične rižota brbotati.
- Rižoto pogosto mešamo, vmes pa dolivamo po eno ali dve zajemalki jušne osnove, ko prejšnja povre.
- Rižoto kuhamo na zob, kar običajno traja 18-20 minut.
- Ponev odstavimo z ognja, nato v rižoto vmešamo 60 g masla in nastrgan sir grana padano.
- V rižoto vmešamo še dve žlici limoninega soka in nastrgano lupinico obeh limon.
- Dobro premešamo, da se parmezan in maslo povsem stopita, nato rižoto pustimo 5 minut pri miru.
- Po rižoti nadrobimo beli sir in potresemo drobno sesekljan peteršilj.