Lepljivi cimetovi polžki
Loti se jih na lastno odgovornost
Vsake toliko nama iz domačega laboratorija uide kaka sladka pošast, ki predstavlja hudo nevarnost za vse sladkosnedneže. Tokratnemu incidentu botrujejo puhasti in sočni polžki s cimetom, ki čepijo na obilni plasti bogatega lepljivega karamelnega preliva iz medu, masla in sladkorja. Še kup pekan orehov in sladki krog je zaključen.
A pazi – ko poskusiš enega, se ustaviš šele pri zadnjem. Pa jih speci, če si upaš.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Sestavine
Testo:
500 g bele pšenične moke
80 g sladkorja
1 jajce
1 ščepec soli
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
40 g olja
40 g masla
250 ml toplega svežega mleka
Nadev:
70 g zmehčanega masla
70 g rjavega sladkorja
2 žlički cimeta
Karamelni preliv:
170 g pekan orehov
150 g rjavega sladkorja
60 g medu
0,5 žličke soli
120 g masla
Za polžke potrebuješ še pekač približnih dimenzij 35 cm x 22 cm.
Postopek
Testo:
- V posodo vsuj moko in dodaj sladkor, jajce, sol, suhi kvas, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj in pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke.
- Testo naj v pokriti posodi na toplem vzhaja, da se njegova prostornina podvoji, približno 1 uro.
Karamelni preliv:
- V kozico stresi rjavi sladkor, med, sol in maslo.
- Sestavine segrevaj, da se raztopijo in pomešajo.
- Zmes zlij v pekač z visokim robom dimenzij približno 35 x 22 cm, po njem pa posuj grobo sesekljane orehe.
Nadev in oblikovanje:
- V posodici zmešaj rjavi sladkor in cimet.
- Testo prenesi na pomokano površino in ga splošči, nato pa razvaljaj v pravokotnik, debel 0,5 cm.
- Testo od roba do roba premaži z zmehčanim maslom, po katerem enakomerno posuješ mešanico sladkorja in cimeta.
- Testo zvij v dolgo kačo, ki ji z obeh koncev odščipneš štrukeljca (tadva se pečeta skupaj s polžki in sta nagrada za kuharja).
- Zvitek nareži na 3-4 cm široke polže, ki jih razporediš po pripravljenem pekaču s prelivom.
- Pekač pokrij s krpo in pusti, da polži vzhajajo 30 minut, vmes pa segrej pečico na 180 ºC.
- Polžke peci 25-30 minut pri 180 ºC.
- Po 15 minutah preveri in če sumiš, da se bodo vršički polžkov zažgali, vse skupaj prekrij z listom aluminijaste folije.
Postrežba:
- Po peki naj polžki počivajo 5 minut, nato na pekač položi list peki papirja in leseno desko.
- Vse skupaj zagrabi in zvrni.
- Dvigni pekač, da polžki zdrsnejo ven.
- Lepljivi polžki so najboljši, ko so še topli.
- Namig: če kakšen slučajno še ostane, ga na hitro pogrej v mikrovalovki.