Krompirjeve kocke
Smo že čez polovico!
V prazničnem času si moraš dati kulinaričnega duška in skuhati kaj imenitnega. Na praznični mizi tedaj kraljujejo pečenke, medaljoni in steaki, ob njih pa pohlevno ždijo žalostne priloge.
Dovolj je tega! Prepričaj krompir, da na obloženi mizi stopi v ospredje in ukrade sapo vsem prisotnim tako z atraktivnim izgledom kot polnim in sočnim okusom.
Ob ličnih kockah iz mnogih plasti krompirja in z bogatim aromatiziranim maslom bodo pečenke fasale manjvrednostni kompleks.
Če tudi ti obožuješ krompir, potem nikar ne spreglej najinega ocvrtega krompirčka, kraljevskega krompirja ali praženega krompirja s hrustljavim parmezanom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
2 kg krompirja
50 g masla
2 stroka česna
2 vejici svežega timijana
300 ml jušne osnove
1 žlička soli
Navedene količine so primerne za pekač dimenzij približno 25 x 21 cm.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Aromatizirano maslo:
- Česen stri in ga vrzi v ponev skupaj s timijanom in maslom.
- Ponev pristavi nad nizek ogenj in jo segrevaj približno 10 minut, da se maslo aromatizira.
Sestavljanje:
- Krompir olupi in ga z uporabo mandoline ali nastavka za multipraktik nareži na zelo tanke rezine.
- V jušno osnovo primešaj 1 žličko soli.
- V manjši pekač z visokimi robovi vstavi papir za peko.
- V pekač razporedi plast krompirjevih rezin in jih prelij z malo masla in jušne osnove.
- Dodaj novo plast krompirja, ki jo zopet preliješ z maslom in jušno osnovo.
- Postopek ponavljaj, dokler se ne znebiš vseh surovin.
Prva peka:
- Pečico nažgi na 180 °C in vanjo za 1 uro postavi pekač s krompirjem.
- Takoj po peki je na vrsti kompresija – krompir moraš z nečim obtežiti. Priporočava, da nanj postaviš leseno desko, ki mora sesti v pekač, na desko pa postavi težko posodo.
- Krompirjevo prešo čez noč postavi na hladno.
Razrez na kocke:
- Odstrani uteži s krompirja, nato se loti rezanja kock. To lahko opraviš kar v pekaču, lahko pa vse skupaj zvrneš na desko in se rezanja lotiš tam.
- Krompirjevo natlačenko moraš narezati na kocke, ki morajo imeti vse stranice enako dolge. Pri tem si lahko pomagaš z zobotrebcem – zobotrebec navpično zapiči v krompir in odlomi del, ki gleda ven. Zdaj imaš merilo, s katerim lahko krompir narežeš na enakomerne kocke.
Druga peka:
- Listnate krompirjeve kocke razporedi po pekaču in jih premaži z maslom.
- Postavi jih v pečico, segreto na 220 °C in jih tam pusti 30 minut oziroma, da se zlatorumeno zapečejo.
Najtežji del šele pride – kako spraviti kocke na praznično mizo, še preden jih vsi pokradejo?
Krompirjev tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!