Krompirjeva musaka
Musaka ji čast
Čeprav musaka ni slovenske gore list, je v marsikaterem domu pogosta gostja nedeljskih kosil. Polna krompirja in sočnega mesa se izvrstno poda po krožniku goveje juhe, še posebej, ker nekaj župe roma tudi vanjo.
Musaka je pa tudi jed, pri kateri je prepovedano šteti kalorije, zato si midva pri njej dava še dodatnega duška v obliki žvrkljanega testa s kislo smetano ter obilico sveže nastrganega parmezana. Krožnik pa zaokroži živahno zelena in nežna špinačna omaka.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Musaka:
1,2 kg krompirja
0,5 kg mletega mešanega mesa
180 g kisle smetane
1 velika čebula
2 zajemalki bistre nedeljske juhe
2 žlici oljčnega olja
timijan
majaron
sol
poper
Žvrkljano testo:
180 g kisle smetane
2 jajci
250 ml mleka
3 žlice moke
sol
poper
Špinačna omaka:
200 g mlade špinače
100 ml sladke smetane
1 jabolčni krhelj
sol
poper
Na vrh spada še:
parmezan
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Musaka – krompir:
- Krompir olupimo in enakomerno narežemo na tanke rezine.
- V večji pisker natočimo vodo, ki jo rahlo solimo. Vanjo stresemo krompirjeve rezine, lonec pa pristavimo na ogenj.
- Ko krompir zavre, počakamo še tri minute, nato pa ga odcedimo. Še vročega pustimo v cedilu, da voda z njega izpari.
Musaka – mesni nadev:
- Večjo ponev postavimo na srednje-visok ogenj in vanjo vlijemo 2 žlici oljčnega olja.
- Čebulo na drobno nasekljamo, stresemo v ponev in ob rednem mešanju pražimo, dokler ne prične ob robovih rjaveti.
- V ponev stresemo mleto meso, ogenj pa okrepimo. Z leseno lopatko ali kuhalnico se lotimo temeljitega mešanja in dreganja v meso, da razbijemo vse grudice.
Med dišečim praženjem k mesu primešamo majaron in timijan. - Ko meso lepo popražimo in v njem ni več videti surovih delov, ga zalijemo z dvema zajemalkama juhe.
- Pustimo, da juha pokuha, nato pa ponev odstavimo in vmešamo kislo smetano.
- Solimo in popramo po okusu.
Preliv – žvrkljano testo:
Za ekstra sočnost in okus poskrbi preprost preliv: jajci razžvrkljamo in zmešamo z mlekom. Dodamo kislo smetano, nato pa moko, sol in poper. Mešamo z metlico, da se znebimo morebitnih grudic.
Sestavljanje:
- Ognjevarni pekač premažemo z maslom, nato pa se lotimo musaške gradnje.
- Na dno spada plast krompirja, ki ga prekrijemo s polovico mletega mesa, tega pa brž zalijemo s malo preliva. Na vrsti so zopet krompir, meso in preliv, streho pa tvori krompir, čez katerega zlijemo preostal preliv.
- Pečico ogrejemo na okroglih 200 °C in jo za 40-45 minut zaposlimo s peko musake.
- Noben i ne ostane brez svoje pike in nobena musaka ne brez sira. 10 minut pred koncem peke pograbimo kos parmezana in ga izdatno naribamo po celotni površini musake. Pri tem si lahko dovolimo malce pretiravati.
Špinačna omaka:
- Da se znebimo grenkobe, špinačo najprej blanširamo. Za 40 sekund jo potopimo v vrelo vodo, nato pa šokiramo s tunkanjem v ledeno hladno vodo.
- Sladko smetano zavremo in jo skupaj s špinačo in olupljenim jabolčnim krhljem pošteno zmiksamo, za kar uporabimo zmogljiv sekljalnik ali blender. Solimo in popramo po okusu.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Super recept (smo si vsi obliznili prste)!
Hvala, Jerneja! Naju veseli, da vam je všeč 🙂
Pozdravljeni,
zanima me za koliko oseb je predviden recept?
Janja,
za 4 lačne 🙂
LP, midva
V kako velikem pekaču jo delata?
Anita,
v pekaču dimenzij cca. 30 x 22 cm.