Kremna šampinjonova juha
Če ti gre dan po gobe, si iz njih brž skuhaj juho.
Ko vstaneš z levo nogo in te ves dan spremlja tvoj osebni deževni oblak, ti ne preostane drugega, kot da dan obrneš sebi v prid z velikim krožnikom kremne šampinjonove juhe. Ta bogata in hitro pripravljena župca deluje namreč kot napoj veselja – razvaja namreč tako nos in brbončice kot tudi želodec, znano pa je, da sreča izvira iz tebe.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept za 4:
Sestavine:
500 g šampinjonov
2 žlici masla
1 žlica oljčnega olja
3 stroki česna
3 šalotke
2 žlički Kotányi timijana
4 žlice moke
1 dcl belega suhega vina
700 ml močne piščančje ali goveje juhe
120 ml sladke smetane
šopek svežega peteršilja
sol
poper
Postopek
Priprava:
- Česen na fino nasekljaj, šalotke nakockaj, šampinjone pa narezi na rezine.
- V loncu na srednjem ognju segrej olje in maslo, da se ta stopi.
- Na maščobo stresi šalotko in jo med mešanjem sotiraj nekaj minut, da se zmehča.
- Dodaj česen in ga na hitro popraži, da zadiši.
- V pisker stresi narezane šampinjone in timijan.
- Med občasnim mešanjem jih kuhaj 5-7 minut, nato dolij vino in kuhaj še 2 minuti.
- Po šampinjonih potresi moko, nato jih pomešaj in kuhaj par minut.
- Dolij juho in dobro pomešaj.
- Lonec napol pokrij in pusti juho, da se ob nežnem brbotanju kuha 15 minut – toliko, da se zgosti – vmes pa jo vsake toliko pomešaj.
- Ogenj zmanjšaj, v juho pa vmešaj sladko smetano.
- Juha naj se počasi kuha še nekaj minut, a pazi, da ne zavre.
- Sesekljaj šopek svežega peteršilja in ga vmešaj v juho.