Kozice v zvezdah z avokadovo kremo
Juhuhu! Še 10 dni in Rudolf bo tu!
Če misliš, da Božiček in njegovi pajdaši celo leto preždijo na ledenem severnem tečaju, se krepko motiš. Poleti vsi skupaj poberejo šila in kopita, se natlačijo na sani ter odpotujejo na razbeljene plaže.
Na tropskih plažah se jelenčki najraje do rogov zakopljejo v mivko, Božiček pili znanje surfanja, njegova dama pa se nastavlja sončnim žarkom. Kaj pa škratje? Oni pa kar ne morejo iz svoje majhne kože in se tudi na dopustu kulinarično udejstvujejo. Tokrat so ustvarili sočne pražene kozice, ki skupaj z avokadovo kremo počivajo na hrustljavih zvezdah.
Za 20 tropskih škratjih zvezd si nagrabi:
20 repkov kozic
2 lista vlečenega testa
1 avokado
1 žlico limoninega soka
sol
čili v prahu
mešanico mediteranskih začimb
papriko v prahu
Medtem, ko jeleni bezljajo naokoli, Božiček pa se zaman bori z valovi, se ti pridno loti kuharije na plaži. Z zvezdastim modelom za piškote iz vlečenega testa izreži zvezdice. Model te običajno bolj uboga, če po njemu udrihaš s kladivom.
Nasilno pridobljene zvezdice postavi v modelčke za muffine in jih za 3 minute pošlji na 180 stopinjsko sončenje ob gospo Božičkovo.
Zagrabi avokado, ga izkoščiči in olupi ter skupaj z žlico limoninega soka, ščepcem soli in malce čilija v prahu spasiraj v kremo. Škratje zeleno, seveda.
Ob mehkem šumenju valov na vsako zvezdico z dresirno vrečko počasi zdrizni malo avokadove kreme.
Nazadnje, ko so bili jeleni zadolženi za repke kozic, se je meketanje slišalo tri doline daleč. Utrgane kopitarje tokrat raje pusti pri miru in si repke priskrbi že prej. Povaljaj jih v mešanici mediteranskih začimb in rdeče paprike, jih posoli in na dveh žlicah olja na močnem ognju ob nenehnem mešanju praži 2-3 minute.
Ko so kozice nared, jih pošlji v hrustljavo-avokadove zvezde.
Le en klic k obedu je potreben in Božiček že glisira proti obali, njegova soproga se končno spravi v senco, jeleni pa se celo rahlo umirijo.
Med prigrizkom pod palmami je moč slišati le hrustanje in zadovoljno mrmranje. Škratje so se zopet odlično odrezali.