Kozice v pikantni paradižnikovi solati z avokadom
Hladno, a vroče
Tudi solata se na praznično okrašeni mizi izkaže za suveren prigrizek, saj ponuja svežino in lahkotnost.
V teh solatnih kozarčkih kraljuje kombinacija paradižnika in avokada, ki je obogatena s pikantnim prelivom ter okronana s slastno tigrasto kozico.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Kozice:
12 tigrastih kozic
2 žlici oljčnega olja
1 žlica sesekljanega peteršilja
0,5 limone
Solata:
400 g češnjevih paradižnikov
2 avokada
Preliv:
3 žlice belega balzamičnega kisa
5 žlic oljčnega olja
1 manjša šalotka
0,5 žličke sušenega koriandra
¼ žličke čilijevih kosmičev
sol
poper
Postopek
Preliv:
- Šalotko fino sesekljamo.
- V posodici zmešamo beli balzamični kis, oljčno olje, sušen koriander, čilijeve kosmiče ter sesekljano šalotko.
- Preliv solimo in popramo po okusu.
Solata:
- Češnjeve paradižnike operemo in narežemo na četrtine.
- Oba avokada razpolovimo ter jima odstranimo koščico in lupino.
- Meso avokada narežemo na majhne kocke.
- Paradižnikove in avokadove kocke nemudoma zmešamo s prelivom.
- Solato postavimo v hladilnik.
Kozice:
- Šopek peteršilja fino sesekljamo.
- Kozice očistimo – glavo odtrgamo, repek pa oluščimo.
- Z ostrim nožem zarežemo po sredini vzdolž hrbta repka in ven potegnemo črevo.
- Ponev pristavimo nad nizek-srednji ogenj in vanjo vlijemo 2 žlici oljčnega olja.
- Ko se olje segreje, vanjo stresemo polovico repkov kozic.
- Na vsaki strani jih pražimo 1,5 minute.
- Pražene repke prenesemo na krožnik, v ponev pa stresemo še drugo polovico kozic.
- Ko so tudi te popečene z obeh strani, v ponev vrnemo kozice s krožnika.
- V ponev nastrgamo lupinico in stisnemo sok polovico limone ter stresemo sesekljan peteršilj.
- Vse skupaj pomešamo, nato stresemo iz ponve.
Postrežba:
- Solato postrežemo v ličnih kozarčkih, vanje pa zapičimo nabodalca s kozicami.