Koromačeva solata
Ko te piči sladki komarček
Koromač je v domači kuhinji pogosto nesramno prezrta zelenjava, saj lahko obogati marsikateri krožnik. Da je temu tako, priča dejstvo, da komarček svoje mesto redno najde na menijih čislanih chefov po vsem svetu.
Midva ga najpogosteje spajdašiva s krompirjem, pa naj bo to v pečici, pireju ali pa v gosti juhi. Sline se nama cedijo ob narezanem in popečenem na žaru, veselo pa ga stlačiva tudi med testenine.
S svojim sladkastim okusom in svežo aromo po mentolu pa koromač kar kliče po ugrizi v surovega. V družbi kumare in korenčka tvori hrustljavo in sočno solato, ščepec sladkorja v bogatem majoneznem prelivu pa v ospredje povleče njegovo naravno sladkobo.
Priporočava, da si solatko pripraviš skupaj z lososovim konfitom (KLIK ZA RECEPT).
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Zelenjava:
1 koromač
1 manjša kumara
1 korenček
Preliv:
2 žlici majoneze
2 žlici kisle smetane
2 žlički gorčice
1 šopek svežega kopra
1 ščepec sladkorja
sok pol limone
lupinica ene limone
sol
poper
Postopek
Postopek
Zelenjava:
- Koromaču odstranimo zeleni del, ga razčetverimo in mu z nožem previdno odstranimo trd stržen.
- Korenček olupimo in ga po dolgem razpolovimo, vsako polovico pa razčetverimo.
- Kumaro olupimo. Če imamo kumaro z manjšimi semeni, jo le po dolgem razčetverimo, sicer pa ji nato še odstranimo semena.
- Pograbimo mandolino, jo nastavimo na malce manj kot 1 mm in z njo na tanke in lične rezance narežemo vso zelenjavo.
- Pozor! Pri uporabi ostre mandoline je potrebna vsa previdnost, saj si lahko hitro skrajšamo prst ali dva.
Preliv:
- V posodici zmešamo majonezo, kislo smetano, gorčico lupinico cele limone in sok pol limone.
- Koprc na drobno nasekljamo in ga stresemo v preliv, ki ga dodatno začinimo še s ščepcem sladkorja in ščepcem popra.
- Solimo po okusu.
- Solato zmešamo s prelivom tik pred postrežbo.
1 Response
[…] Zraven konfita se odlično prileže osvežilna in hrustljava koromačeva solata (KLIK ZA RECEPT). […]