Korenčkov cheesecake
Zelenjava v moji torti?!
Če so tudi tebi ljubi eksperimenti, potem imava zate nekaj prav posebnega. Speci tole torto, jo postrezi naključnemu sladkosnednežu in ga povprašaj o njenih sestavinah. Prav nihče ne bo uganil, da ima glavno vlogo v njej korenje!
Težko najdeš bolj sočen cheesecake od tega, ki skupaj z bogatim prelivom spravi brbončice v sladek šok. Dodaj še hrustajoč element v obliki sesekljanih orehov, pa bo slasten eksperiment popoln.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Krema:
500 g kremnega sira
120 g kisle smetane
2 vrečki Dr. Oetker vanilin sladkorja
140 g sladkorja
2 jajci
1 žlica Dr. Oetker gustina
Korenčkova plast:
180 g fino naribanega korenja
150 g moke
75 g rjavega sladkorja
100 g sladkorja
2 jajci
1 žlička pecilnega praška
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
1 žlička cimeta
2 ščepca soli
120 ml olja
Preliv:
50 g kremnega sira
100 g kisle smetane
150 g Dr. Oetker sladkega prahu
20 g zmehčanega masla
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Ostalo:
2 pesti grobo sesekljanih orehov
Te količine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Krema:
- V posodi električno premešaj kremni sir, kislo smetano, vanilin sladkor in sladkor.
- V kremo primešaj eno jajce za drugim.
- Na koncu primešaj še gustin.
Korenčkova zmes:
- V posodo ubij jajci ter dodaj sladkor, rjavi sladkor in vanilijevo aromo, nato vse skupaj zmiksaj.
- Primešaj še olje.
- V manjši posodici zmešaj moko, pecilni prašek, cimet in sol.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim.
- Dodaj fino nariban korenček in premešaj s spatulo.
Tortogradnja:
- V tortni pekač s snemljivim obodom premera 24 cm vpni list papirja za peko.
- Vanj vlij polovico korenčkove zmesi in jo poravnaj z žlico.
- Po sredini vlij polovico kreme.
- Preostalo korenčkovo zmes z žlico naključno razporedi po kremi.
- Na koncu prelij preostalo kremo ter jo pogladi in poravnaj.
Peka:
- Torto peci 45–50 minut pri 180 ºC.
- Po peki ugasni pečico, njena vrata pa pripri – tako naj se torta počasi ohlaja 1 uro.
- Torto prestavi na pult, kjer naj se na sobni temperaturi povsem ohladi, potem jo čez noč pospravi v hladilnik.
- Nič ne de, če se na vrhu torte pojavijo razpoke, ker jih bo prekril slasten preliv.
Preliv:
- Vse sestavine za preliv nameči v posodo in jih zmešaj.
- Preliv z žlico nanesi na torto in ga pogladi ter poravnaj.
- Po robu preliva v krogu nanesi sesekljane orehe.