Kokosova torta z malinami
Torta, ki zažiga!
Tejle atraktivni torti pa se že na daleč vidi, da je temperamentna, kar potrdi tudi ugriz v njen kos.
Sočno in bogato kokosovo dno daje mehko oporo nežni kremi iz bele čokolade in kokosa, rob torte pa krasi osvežilen in živahen malinov požar.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Kokosovo dno:
150 g gostega kondenziranega mleka (v tubi ali konzervi)
150 g kokosove moke (nastrganega kokosa)
Krema iz bele čokolade in kokosa:
250 g maskarpone sira
500 ml sladke smetane
200 g bele čokolade
4 žlice kokosove moke
3 listi želatine
Malinov ogenj:
300 g malin
4 listi želatine
3 žlice sladkorja
Čokoladni preliv:
70 g mlečne čokolade
30 g temne čokolade
70 g sladke smetane
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Kokosovo dno:
- V posodi zmešamo gosto kondezirano mleko in kokosovo moko. Paziti moramo, da zares uporabimo kondenzirano mleko, ki je gosto kot sirup in ne tekoče kot za v kavo.
- Na kartonasto tortno podlago postavimo tortni obroč, ki ga nastavimo na 20 cm.
- Dobljeno sočno zmes potisnemo ob podlago in jo čim bolj poravnamo.
- Po notranji strani tortnega obroča nanesemo acetatno folijo.
Malinov ogenj:
- V kozico stresemo maline in jih zasujemo s sladkorjem.
- Segrevamo jih toliko časa, da se zmehčajo, nakar jih spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico z malinami.
- Nad nizkim ognjem mešamo toliko časa, da se želatina povsem raztopi.
- Ko se malinova osnova malce ohladi, jo prelij po kokosovem dnu.
Krema:
- V kozico zlijemo 200 ml sladke smetane in nalomimo 200 g bele čokolade. Nad srednjim ognjem previdno segrevamo, da se čokolada povsem raztopi.
- Preostalih 300 ml sladke smetane stepemo.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico s čokolado.
- Nad nizkim ognjem mešamo toliko časa, da se želatina povsem raztopi.
- Čokoladno osnovo malce ohladimo, nato jo zmešamo z maskarpone sirom in kokosovo moko.
- Povsem na koncu v kremo s spatulo nežno vmešamo še stepeno smetano.
- Tokrat nič ne čakamo, da se malinova plast strdi, temveč takoj zlijemo kremo v sredino malinove osnove, da jo izpodrine proti robu torte.
- S kitajsko palčko ali špilo pri robu od spodaj navzgor povlečemo malinovo osnovo po acetatni foliji, da zarišemo plamene.
- Torto postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, da se krema strdi.
Čokoladni preliv:
- V kozico zlijemo sladko smetano in nalomimo mlečno ter temno čokolado.
- Nad srednjim ognjem mešamo, da se čokoladi povsem stopita.
- Dobljen preliv malce ohladimo, nato pa prelijemo po vrhu torte.
- Torto postavimo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Pozdravljeni, zanima me kje pa lahko dobim kondenzirano mleko v konzervi.
Katja,
v bolje založenih trgovskih centrih.
Pozdravljena, torta super uspela. Vsi so bili navdušeni. Hvala vama za krasne recepte. Kar nekaj vajinih tort sem že naredila… In zdaj vidim,da me čaka že nov izziv-breskova torta. Komaj čakam 😊. L.p. Simona
Simona,
hvala za pohvale, naju veseli, da se lotevaš najinih sladkih izzivov 🙂
Zdravo, ali lahko maline nadomestim z gozdnimi borovnicami?
Hvala za odgovor:)
Anja,
borovnice in kokos se super ujameta, zato lahko brez problema uporabiš borovnice.
Pozdravljena. Torta je odlična 😁. Ker pri nas nekateri niso preveč navdušeni nad maskarponejem, bi jo poskusila narest s skuto. Mislita, da bi uspelo?
Živa,
seveda bi uspela, kar pogumno!
Pozdravljena,
a tortnega dnesa se nič ne peče oz. hladi.
Hvala
Ne, tortno dno je brez peke:)
Lp, Midva
Pozdravljeni, jaz se opogumljam narediti tole tortico in me zanima ce bi lahko uporabila zmrznjene maline 🙂 hvala
Nika,
ja, lahko uporabiš zamrznjene maline 🙂
Pozdravljena,
V dno se da nastrgan kokos, v kremo pa prav kokosovo moko? Ali gre tudi v kremo nastrgan kokos? 🙂 hvala 😉
Tako je tudi v kremo:)