Karamelno-čokoladna mousse torta
Prva pomoč pri nenadni sladkosnednosti
Če se zalotiš, kako brezglavo tavaš naokoli in kvasiš neumnosti, obstaja velika verjetnost, da trpiš za akutnim pomanjkanjem dobre torte.
V takem primeru se nemudoma spokaj v kuhinjo in si pripravi imenitno karamelno-čokoladno mousse torto brez peke!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Piškotna podlaga:
150 g kakavovih keksov Leibniz
70 g masla
Temna čokoladna krema:
150 g temne čokolade s 70 % kakava
3 listi želatine
300 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu
Mlečna čokoladna krema:
250 ml sladke smetane
200 g mlečne čokolade Milka s karamelo
3 listi želatine
Karamelna krema:
100 g mehkih karamelnih bombonov Werther’s original
350 ml sladke smetane
4 listi želatine
Karamelni preliv:
100 g mehkih karamelnih bombonov Werther’s original
50 ml sladke smetane
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator.
Postopek
Piškotna podlaga:
- Pograbi kekse in jih divje zmelji ali zdrobi do finega.
- Maslo raztopi in ga zmešaj z drobljenimi keksi.
- Tortni obroč nastavi na premer 22 cm in ga postavi na torto podlago.
- Piškotno zmes pritisni ob dno tortnega obroča in jo poravnaj.
- Tortni obroč po notranji strani obdaj z acetatno folijo.
Temna čokoladna krema:
- V kozico vlij 50 ml sladke smetane in nalomi temno čokolado.
- Pristavi na srednji ogenj in zdolgočaseno mešaj, da se čokolada raztopi, nakar vmešaš sladkor.
- Želatino namoči, jo ožemi in raztopi v čokoladi. Pusti, da se zmes ohladi do mlačnega.
- Preostalih 250 ml sladke smetane premlati do čvrstega in nežno vmešaj k čokoladni zmesi.
- Dobljeno kremo prelij čez piškotno dno, nastajajočo torto pa veselo postavi v hladilnik, da krema postane čvrsta.
Mlečna čokoladna krema:
- Kot pri prejšnji kremi, tudi tokrat vlij v kozico 50 ml sladke smetane in vanjo vrzi nalomljeno čokolado.
- Pristavi na srednji ogenj in mešaj, da se čokolada raztopi.
- Želatino namoči, jo ožemi in raztopi v čokoladi. Pusti, da se zmes ohladi do mlačnega.
- Preostalih 200 ml sladke smetane hitro preklofaj in počasi vmešaj k čokoladni zmesi.
- Dobljeno kremo zlij čez čvrsto temno čokoladno kremo, tortico pa brž vrni v hladilnik.
Karamelna krema:
- V kozico še tretjič vlij 50 ml sladke smetane, ki jo razveseliš s karamelnimi bomboni.
- Pristavi na srednji ogenj in mešaj, da se bomboni raztopijo.
- Želatino namoči, jo ožemi in raztopi v karamelnem bazenu. Pusti, da se zmes ohladi do mlačnega.
- Preostalih 300 ml sladke smetane stepi in nežno vmešaj h karamelni zmesi.
- Dobljeno kremo prelij čez čvrsto mlečno čokoladno kremo, tortico pa nemudoma zalučaj v hladilnik, kjer naj pridno čaka vsaj 6 ur.
Za karamelni preliv raztopi karamelne bombone v sladki smetani nad srednjim ognjem. Dobljeno žlahtno zmes prelij čez sveže odsekan kos simpatične tortice.
Postopek ponavljaj, dokler se od vsega sladkega ne zvrneš z mize.
Karamelni tek!
Ojla. Pohvale vsem vajinim tortam. Sem redna in zelo zadovoljna “uporabnica” receptov. Hvala za vajin trud in objavljanje. Komentar na tole tortico: za moj okus (in mojih danasnjih gostov) pride spodnji del, se pravi podlaga in prva temna krema, malo pregrenka…tako da bom drugic uporabila manj kakavasto cokolado, pa bomo vsi zadovoljni… 😊😊
ena najboljših tort, ki sem jo pripavila. Hvala za recept.
The best cakes ever !!!! Respect !!!!
Lahko namesto piškotov spodaj spečem biskvit. Naprimer takega kot pri kinder torti?
Tjaša, seveda lahko.
Ne pozabi ga namočiti!
Kaj se zgodi, če dam tiste trde karamelne bonbone od werthers? Nikjer ne najdem mehkih …
Tamara,
Za to karamelo morajo nujno biti mehki Werther’s bomboni.
Sicer se da ampak se bonboni grozno dolgo topijo. Meni je uspelo in vsi so torto pohvalili, se posebej to kremo z bonboni. Ce imas le moznost raje vzemi mehke bonbone, v skrajni sili trde..
Zivjo,
ali mora biti v srednji kremi obvezno milka s karamelo ali je lahko tudi navadna mlecna cokolada? Kaksno bi bilo potem razmerje smetana-cokoladq?
Hvala
Ines,
lahko je tudi navadna mlečna čokolada, razmerje pa ostane kar isto 🙂
Katero temno čokolado s 70% kakava priporočate?
Pinki,
midva običajno poseževa po Lindtovi čokoladi.
Hvala za infor. Jaz sem uporabila od Gorenjke s 70% kakava, pa se mi ni hotela stopiti, da bi bila lepa gladka in tekoča :/… bi morala dodati notri malo masla?
Ja, malo masla ali sladke smetane bi pomagalo.
Pozdravljeni,
Ali lahko želatino nadomestim z agarjem? Koliko agarja bi potrebovala za posamezno kremo?
Najlepša hvala za pomoč!
Eva,
lahko uporabiš agar, za pravilno razmerje pa poglej na embalažo od agarja, ker ni za vse enako.
Ali lahko namest karamelnih bonbonov dodam karamelo bam
Seveda!
Pozdrav, vidva 😊
Najprej pohvala za vse recepte,redno koristim vajino stran, sedaj me pa zanima, kaj ali iz česa so ti kupčki za okras?
Hvala vama, še veliko dobrot od vaju si želim 🙂
To so čokoladni tartufi.
Lp, Midva
Živjo, med vsako plast bi dala še biskvit. Bi to šlo? Bodo kreme zdržale?
Seveda, brez problema!