Jogurtova torta z jagodami in vanilijo
Pomladna princesa
Spomladanske tortice odlikujeta svežina in lahkost, tale pa je obenem še ekstremno enostavna. Ni biskvita ali piškotnega dna, pa tudi ne zahtevne dekoracije ali ubadanja z obročem.
Tole jogurtovo torto namreč pripraviš v modelu za kruh, za dno pa uporabiš kar savoiardi kekse. Še atraktiven vzorec zaradi mešanja kreme in jagodne osnove ter prikupen pomladni dekor, pa je jasno, da pred tabo stoji pomladna princesa.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Podlaga:
6 savoiardi (baby) keksov
Jogurtova krema:
400 g vanilijevega jogurta
200 ml sladke smetane
6 lističev Dr. Oetker želatine
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
Jagodna osnova:
250 g zamrznjenih jagod
1–2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
2 lističa Dr. Oetker želatine
Dekoracija:
1 vrečka Dr. Oetker kreme za torte vanilija
125 ml hladnega mleka
Dr. Oetker barvni cvetovi iz marcipana
sveže jagode
Za tortico potrebuješ še model za kruh dolžine 25 cm.
Postopek
Jagodna osnova:
- V kozico stresi 250 g zamrznjenih jagod in dodaj 1–2 žlici sladkega prahu.
- Kozico pristavi nad ogenj in kuhaj, da se jagode povsem zmehčajo.
- S paličnim mešalnikom jagode spasiraj v tekočo osnovo.
- V hladno vodo potunkaj 2 lističa želatine in počakaj, da se napojita.
- Želatino ožemi in jo vrzi v jagodno osnovo.
- Premešaj, da se želatina povsem stopi.
- Kozico odstavi in pusti, da se osnova malce shladi.
Jogurtova krema:
- V večjo posodo stresi 400 g vanilijevega jogurta.
- K njemu primešaj 2 žlici sladkega prahu.
- V hladno vodo potopi 6 lističev želatine in počakaj, da se napojijo.
- Želatino ožemi in jo električno primešaj v kremo.
- 200 ml sladke smetane za stepanje stepi v stepeno smetano in jo s spatulo primešaj h kremi.
Tortogradnja:
- V model za kruh dolžine 25 cm namesti prozorno folijo za živila, ki mora ob straneh štrleti ven nekaj centimetrov.
- V model stresi jogurtovo kremo.
- Po kremi prelij jagodno osnovo, nato pa jo s palčko površno vmešaj v kremo, da dobiš ličen vzorec.
- Po vrhu razporedi 6 savoiardi keksov, v dve vrstici po tri kekse.
- Z obeh strani navznoter prepogni ven štrlečo folijo, da pokrije kekse.
- Kekse potisni malce navzdol.
- Torto pospravi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Dekoracija:
- Z vrha torte odlepi folijo in jo potegni na strani.
- Na torto postavi lepo servirno podlago, nato vse skupaj obrni in centriraj.
- Odstrani model in odlepi folijo.
- V 125 ml hladnega mleka stresi eno vrečko kreme za torte.
- Električno ju miksaj 5 minut do čvrste kreme.
- Kremo natlači v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom, nato jo nabrizgaj po vrhu torte.
- Po torti razporedi še marcipanove cvetove in sveže jagode.
Zdravo,
napako imata pri jogurtu, enkrat piše 400 g drugič 200 g.
Lep pozdrav,
Kristina
Hvala, Kristina, sva popravila 🙂