Jogurtova torta z borovnicami in bezgom
Osvežilni duet za požret’
Med najbolj dobrodošle prišleke gozdnih tal in obcestnega rastja definitivno spadajo borovnice in bezeg.
Če oba težkokategornika stlačimo v večplastno jogurtovo torto, ki se ponaša tako z atraktivnim izgledom kot svežim in bogatim okusom, je nasmešek na obrazu praktično zagotovljen.
Lahkotnemu stilu tortice pa ustreza tudi nevsiljiva piškotna podlaga.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piškotno dno:
200 g OREO piškotov
40 g masla
Borovničeva krema:
250 g zamrznjenih borovnic
400 g grškega jogurta
200 ml sladke smetane
3 žlice sladkorja v prahu
5 listov želatine
Bezgova krema:
400 g grškega jogurta
200 ml bezgovega sirupa
lupinica 1 limone
sok 1 limone
200 ml sladke smetane
5 listov želatine
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 24 cm.
Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- Na tortno podlago postavimo tortni obroč, ki ga po notranji strani obdamo z acetatno folijo. Če si slednje ne lastimo, potem bo za silo v redu tudi na trakove narezan papir za peko.
- OREO piškote zmeljemo in jih zmešamo skupaj z raztopljenim maslom.
- Dobljeno piškotno zmes nanesemo na podlago in jo poravnamo in pritisnemo ob dno in obroč.
Borovničeva krema:
- Zamrznjene borovnice stresemo v kozico in jih zasujemo s sladkorjem v prahu.
- Nad srednjim ognjem jih segrevamo, da se zmehčajo in pokuhajo.
- S paličnim mešalnikom borovnice fino spasiramo.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo.
- Ožamemo jih in vržemo v vročo borovničevo osnovo.
- Nad srednjim ognjem mešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
- Ko se borovničeva osnova ohladi do mlačnega, jo z električnim mikserjem zmešamo skupaj z grškim jogurtom.
- Sladko smetano stepemo, vendar ne povsem do čvrstega. Krema ne sme biti pregosta zaradi lažjega vlivanja.
- Sladko smetano s spatulo nežno primešamo k jogurtovi zmesi.
Bezgova krema:
- Grški jogurt električno zmiksamo z bezgovim sirupom in limonino lupinico.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo.
- Ožamemo jih in vržemo v kozico skupaj s sokom ene limone.
- Nad srednjim ognjem segrevamo, da se želatina popolnoma raztopi, nakar jo še vročo električno zmiksamo v jogurtovo zmes.
- Sladko smetano stepemo, vendar ne povsem do čvrstega. Krema ne sme biti pregosta zaradi lažjega vlivanja.
- Sladko smetano s spatulo nežno primešamo k jogurtovi zmesi.
Tortogradnja:
- Na sredino piškotne podlage zlijemo zajemalko ene kreme. Na isto mesto – v sredino prvega kroga – nato zlijemo zajemalko druge kreme.
- Ta postopek vlivanja na sredino prejšnjega kroga ponavljamo, dokler ne porabimo obeh krem.
- Nadebudno torto postavimo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Zelo dobra torta, odlična za vroče poletje… samo dno torte se je drobilo. Kako zmeljete oreo piškote, zelo na drobno?
Hvala za recepte, vedno so nekajposebnega.
Lep pozdrav
Natali
Natali,
naju veseli, da ti je teknila! Ja, piškote sva zmlela čisto do finega.
Kaj bi bilo lahko namesto bezga?
Sandra,
morda kak drug sirup – npr. metin.
Kje kupim sirup? Se da tudi brez?
Nina,
brez ne bo šlo, kupiš ga pa lahko skoraj v vsaki trgovini.
Živjo bi lahko naredila namesto torte rezine v pravokotnem pekaču da bi bile kocke hvala
Lidija,
kocke lahko narediš brez težav – super ideja 🙂
Zakaj mi ne pridejo tako lepe crte med kremama? Na moji torti se prelivata kot pri marmornem kolacu.Drugace pa odlicna torta, vsi hvalijo.
Rada,
kremi je potrebno vlivati počasi in previdno, z zajemalko.
LP, Midva
Zivjo se enkrat,sem vlivala pocasi z zajemalko in delala sem jo ze dvakrat, ker pa me zelo muci jo bom delala tolikokrat, da bom zadovoljna z rezultatom.Jedcev itak ne zmanjka, mogoce pa je vzrok v gostoti kreme, morda sem imela malo pregoso? Lp in hvala za slastne recpte
Rada,
malce redkejša krema bi verjetno dala boljše rezultate. Pozdravljava tvojo vztrajnost!
Živjo, meni je uspela lepa šele, ko sta bili obe kremi podobne gostote. Sem dodala malo tekočine v gostejšo.
Ali se doda čisti bezgov sirup ali zmešan sok?
Maruša,
doda se čisti, gost bezgov sirup.
Kako velika je zajemalka oz koliko ml ima?
Marija,
sicer sva uporabila veliko zajemalko, a nisva vlivala cele – malo po občutku.
Ful dobra tortica.
Me pa zanima ali je možno grški jogurt zamenjati z navadnim tekočim ker ga imam za porabit.
Bi bilo ok če dodam malo več želatine🤔
Urša,
tako je, uporabi več želatine 🙂
Zelo zanimiva in lepa torta, hvala za idejo! Naredila včeraj. Sama za ločitev oboda od torte po hlajenju uporabim kar tanek ozek nož in se vedno lepo loči, torta je gladka. Tako da se mi uporaba folije ne zdi potrebna.
Barbara,
Super! Midva sva tudi uporabljala nož za ločitev od oboda, a imava s folijo boljše izkušnje in bolj proste roke pri nadaljnem oblikovanju.
Ali je potrebno piskotom odvzeti sredico ali se zmeljejo celi? Hvala za odgovor.
Sanja,
piškote se zmelje kar cele, z belo kremo vred.
Oprosti das lahko prosim
Kak link kaki sirup je to
Hvala
Nina,
gre za sirup, ki ga potem z vodo mešamo v šabeso: https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/17319579/sirup-mercator-bezeg-1-l
Kaj nihče ne dela tega sirupa sam al kaj? Vsako pomlad raste bezega kolkor češ?!
Namesto metinga in bezgovga sirupa pase se kaksen drug sirup?
Tina,
praktično vsak “domači” sirup bi moral biti ok.
Ali je možno, da namesto grškega jogurta uporabim sir mascarpone?
Neža,
lahko, a plasti ne bodo tako lepe, ker je mascarpone bolj gost.
Zdravo..ali lahko namesto sirupa dodam samo več jogurta? Ker mojemu ne gre noben..ne bezen, meta, melisa..nič 🙃
Teja,
lahko dodaš malce več jogurta in pa kako žlico več sladkorja, pa bo ok 🙂
Ali lahko prosim dodata kak video na you tube kako sta vlivala te kreme? Prosim
Zelo bi bili veseli kakega linka ali videoposnetka izdelave te tortice, ki zgleda res nekaj posebnega in barve se lepo prelivajo v črte. 🙂
Petra, žal videa za to torto nimava.
Lahko pošljeta oziroma objavita video kako sta delala tole prekrasno torto?
Lea,
žal nimava videa za to tortico 🙂
Torta izgleda super,tako da bi jo poskusil sam narediti.Zanima ne kako sta mislila trakove papirja za peko….ne razumem. Hvala za odgovor
Marjan,
papir za peko narežemo na daljše trakove, široke cca 10 cm. S takim trakom obdamo notranji del tortnega obroča, poskrbel pa bo, da se krema ne prime na obroč, temveč na trak. Tega je potem lažje odstraniti.
Zdravo! Bere se slastno 🤪… Me pa zanima, kako bi se na taki tortici obnesla hostja ali tisk na tičino maso😬?
Hvala za rp in odgovor!
Polona,
hostja bi se dobro obnesla, le da pod njo namažeš stepeno smetano.
Živjo, lahko borovnice zamenjamo s kakšnim drugim sadjem, npr. malinami ali pa mešanico gozdnih sadežev? Lp!
Nina,
seveda – namesto borovnic lahko uporabiš poljubno jagodičevje.
Ojla, ne znam delati z želatino v lističih. Enostavno mi nikoli ne uspe. Ali bi lahko uporabila želatino fix?
Metka,
lahko, a je potrebuješ še enkrat več.
Andreja
Mene pa moti razlaga pri bezgovi kremi
in sicer postopek kam primešam bezgov sirup in sok limone.lp
Andreja,
glede sirupa in limonovega soka je opisano v postopku za bezgovo kremo.
Super recept, že izproban.
Imate morda izkušnje kako bi se namesto borovnic obnesle “zmečkane” banane?
Katarina,
midva borovnice menjava z ostalim jagodičevjem, banane pa imajo povsem drugačno teksturo in okus. Nisva še poskusila, a misliva, da ne bi šlo 🙂
Živjo! Danes sem naredila tole torto in se mi sploh ni posrečila Prva težava je bila, da sta bili masi zelo različno gosti, pa sem delala vse po receptu. Le bezgov sirup sem uporabila domači in je verjetno manj sladek (manj gost) kot kupljeni. Kako gosti morata biti maši, če ju primerjamo na primer z maso za palačinke? Ali bi lahko dali kakšno drugo primerjavo, kako gosta mora biti masa. Na koncu so se plasti med seboj prelivale in vijolična barva ni bila tako intenzivna kot na sliki. Ali je krivo, da sem uporabila ameriške borovnice borovnice namesto gozdnih? Ali moram za vlivanje uporabljati 2 zajemali – za vsako maso svojo? Ali bi morala uporabiti več želatine?
Hvala za nasvete
Katja,
gostoto mas uravnavaš s stepeno smetano – če je tvoja masa zaradi sirupa bolj redka, moraš smetano res dobro stepsti. Pri borovničevi plasti pa jo malce manj stepeš, da ni tako čvrsta.
Ameriške borovnice nikoli ne dajo tako intenzivne barve kot naše gozdne, zato vedno uporabljava le slednje.
Za vlivanje pa moraš nujno uporabljati ločeni zajemalki, sicer ne boš dobila lepih ločenih plasti.
Bi šlo to torto zamrznit?
Upam da ne bo potrebno, ampak vseeno toliko da vem
hvala
Žal ne:/ Jogurtovih tort se ne da zamrzniti. Lp, Midva
Zivjo! bi lahko namesti borovnic uporabila cesnje?
Seveda, brez problema
za kakšen premer pekača gre tukaj? nimam ravno občutka iz slik…
Zdravo, kot piše v receptu fi 24.
Čudovita