Jogurtov sladoled z bezgom
Šabesladoled!
Nič ne oznani polno razmahnjene pomladi bolj od zagnanih gospa, ki se z vrečkami v roki spravljajo nad lokalni bezeg. Komaj je ta dobro zacvetel, že se zanj bije teritorialni boj.
Priporočava, da si med rabutanjem teh aromatičnih cvetov postavimo stražo, ob prvem znaku prihajajočih bezgaric pa jo podurhamo na vso moč.
OK, bezeg smo si izborili, kaj zdaj z njim? Iz njega pripravimo klasični sirup, iz tega pa nežen sladoled z grškim jogurtom. Za drzno in živahno protiutež zraven postrežemo še enostaven jagodni preliv.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Jogurtov sladoled:
400 g grškega jogurta
100 ml sladke smetane
bezgov sirup po okusu
Jagodni preliv:
130 g svežih jagod
1 žlica sladkorja v prahu
Okras:
Sveži bezgovi cvetovi
Postopek
Jagodni preliv:
- Jagode narežemo na kocke, jih stresemo v kozico in zasujemo s sladkorjem v prahu.
- Segrevamo jih, da se zmehčajo, med njimi pa nastane sirup.
- Ne mešamo preveč, da jagod ne stlačimo v džem.
Sladoledna zmes:
- Skupaj zmešamo grški jogurt, sladko smetano in bezgov sirup.
- Slednjega doziramo po okusu, odvisno od njegove sladkosti.
- Namig: če bo tale zmes malce presladka, bo sladoled ravno pravšnji! Pri nižjih temperaturah so okusi namreč manj izraziti.
- Zmes prelijemo v plastično posodo, primerno za zamrzovanje, in jo postavimo v zamrzovalnik.
- Tik preden sladoled povsem zamrzne, ga v posodici z nožem narežemo na kocke.
- Tako naj počaka v zamrzovalniku vsaj 6 ur.
Postrežba:
- Ko nastopi čas sladoledarjenja, stresi kocke zamrznjenega jogurta v blender in jih zmiksaj v sladoled.
- V lične kozarce nadevaj 1–2 žlici jagodnega preliva.
- Z dvema žlicama oblikuj sladoledne žličnike in jih razporedi po kozarcih.
- Po vrhu posuj še oprane in osušene bezgove cvetke.