Bučni žličniki s skuto
Ne moreš jih spraviti iz svoje buče
Ne prodajava buč, če poveva, da so bučni žličniki nepričakovano postali najina najljubša priloga, celo bolj kot svaljki, kruhov cmok ali krompirjev pire! Zaradi ravno prave teksture, atraktivnega izgleda, predvsem pa bogatega kostanjevega okusa po buči, so ti žličniki odlična priloga k mesnim jedem z omako močnejšega karakterja. Tak je na primer najin goveji ragu
Najlepše pri njih pa je, da je težavnost priprave obratno sorazmerna njihovemu izjemnemu okusu. Res je, da potrebujemo za prelepe žličnike nekaj kilometrine in občutka, a bo v njihovem okusu lahko užival tudi nekdo z dvema levima rokama in eno samo žlico.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
500 g mesa hokaido buče
250 g pasirane skute
200 g moke
2 jajci
2 žlički soli
1 žlička kurkume
1 ščepec muškatnega oreščka
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Priprava mase:
- Bučo olupimo, jo narežemo na manjše kose in postavimo v pečico, segreto na 180 °C. Po 20-30 minutah peke se bo povsem zmehčala.
- Pečenost preverimo z vbodem noža, ki mora v bučo prodreti zlahka.
- Pustimo, da se buča ohladi do sobne temperature, nakar jo z vilico temeljito pretlačimo v oranžen pire.
- Stresemo jo v višjo posodo, kjer se ji pridružijo še skuta, sol, kurkuma in muškatni orešček.
- Jajci na hitro razžvrkljamo in ju primešamo k ostalim sestavinam.
- Na koncu se zmesi pridruži še moka. Količina moke je odvisna od tega, koliko vode je v sebi držala buča. V te žličnike spada vsaj 200 g moke, če pa je masa pretekoča, je postopoma primešamo več. Če posodo nagnemo, masa ne sme teči.
Oblikovanje in kuha:
- Velik lonec napolnimo z vodo, ki jo solimo in zavremo.
- Na vrsti je postopek, po katerem so žličniki dobili ime:
Pograbimo dve žlici – z eno zajamemo malo mase, z drugo pa jo nato postrgamo v slan krop. Če imamo dovolj časa in volje, lahko postopek strganja z žlice na žlico ponavljamo toliko časa, da nastane lep ovalen žličnik. Vaja dela mojstra! - Če se nam mudi, lahko maso zajamemo kar z leseno lopatko in z nje z vilico postrgamo odščipance enake velikosti.
- Ko žličniki priplavajo na vrh vode, jih pustimo uživati še kako minuto, nato pa jih s penovko poberemo in odložimo v skledo.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase, pred nami pa stoji ponosen kup rumenih žličnikov.
POZOR: Med kuho je pametno postaviti stražo – vse prerado se namreč zgodi, da žličniki dobijo noge, še preden jih postrežemo.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Zdravo, ali je možno te žličnike narediti v večji količini in jih shraniti v zmrzovalniku? Hvala 🙂
Manca,
verjetno bi super izpadli! Predlagava, da jih zamrzneš na pladnju, deski ali krožniku, šele nato spraviš v vrečko.