Jaffa rulada
Smotana in slastna
Čokolada in pomaranča sta ustvarjena drug za drugega, njunemu slastnemu duetu pa z eno besedo pravimo kar jaffa.
Gre za sočno in bogato, a osvežilno rulado, ki jo je enostavno pripraviti in z užitkom pospraviti.
V glavni vlogi pri tej ruladi je zagotovo edinstven Dr. Oetker puding za jaffa kolače, ki se odlično obnese v mnogih različnih sladicah.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Biskvit:
5 jajc
5 žlic sladkorja
5 žlic moke
1 vrečka Dr. Oetker Finesse pomarančne lupinice
0,5 žličke Dr. Oetker Backin pecilnega praška
Pudingova krema:
40 g Dr. Oetker special pudinga za jaffa kolač
300 ml mleka
80 g jedilne čokolade
80 g masla
50 g sladkorja
Ganache:
150 g jedilne čokolade
100 g smetane
Ostalo:
Dr. Oetker čokoladni lističi
Pomarančna marmelada
Sladka smetana
Sveža pomarančna lupinica
Jaffa piškoti
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Pudingova krema:
- V 0,5 dl mleka zmešaj 40 g pudinga in 50 g sladkorja.
- Preostalih 250 ml mleka zavri in vanj vmešaj pudingovo zmes.
- Pomešaj z metlico, nato kozico vrni nad ogenj in segrevaj, da se puding zgosti.
- V še vroč puding primešaj 80 g nalomljene jedilne čokolade.
- Puding postavi na hladno, da se ohladi.
Biskvit:
- Pečico segrej na 180 °C.
- V skledo ubij 5 jajc in jih zasuj s 5 žlicami sladkorja in 1 vrečko Finesse pomarančne lupinice.
- Z električnim mikserjem mešaj približno 7 minut, da zmes popeni.
- V 5 žlic moke zmešaj pol žličke pecilnega praška, nato dobljeno zmes presej v stepena jajca.
- Maso premešaj in jo razporedi po pladnju za peko, prekritem s peki papirjem.
- Biskvit peci 6-10 minut.
- Še vroč biskvit zvrni na kuhinjsko krpo in odstrani papir za peko.
- Biskvit s krpo vred zavij v obliko rulade.
Rulada:
- V ohlajen puding električno primešaj 80 g masla.
- Biskvit razvij in ga po celotni površini premaži s 4 zvrhanimi žlicami pomarančne marmelade.
- Po marmeladi premaži pudingovo kremo.
- Rulado tesno zvij in jo za dve uri postavi v hladilnik.
Okrasitev:
- V kozico nalomi 150 g jedilne čokolade in zlij 100 g smetane.
- Kozico pristavi nad ogenj in mešaj, da se čokolada povsem raztopi.
- Ruladi odsekaj oba konca in jo enakomerno premaži s čokoladnim ganachem.
- Sladko smetano stepi in jo nabrizgaj po ruladi.
- Rulado okrasi še s čokoladnimi lističi, Jaffa piškoti in pomarančno lupinico.
Pozdravljena, eno vprašanje glede rulade – je najboljša tisti dan ko je pripravljena, ali jo lahko pripravim tudi dan ali dva preden jo bomo postregli?
Vse pohvale za tole super stran in odlične recepte, sta naša go-to, vedno ko potrebujemo nove ideje in smo tudi vedno zelo zadovoljni. 🙂
Sara,
kot pri vseh biskvitastih zadevah s kremo, je tudi tale rulada najboljša, ko si malo odpočije, torej dan ali dva po pripravi 🙂
Hvala za pohvale 🙂
Zdravo!
Kakšne so mere pekača?
Vnaprej hvala za odgovor!
Lp, Laura
Laura,
pekač je klasičen pladenj od pečice.
Pozdravljeni
V trgovini nisem dobila pudinga jaffa. S čim ga lahko nadomestim?Ali ga lahko z dr.Oetker puding čokolada s koščki?
Maja,
lahko uporabiš katerikoli Dr. Oetker puding, tale s čokoladnimi koščki bo super!