Italijanski piškoti s pinjolami
Aromatični pinjolkoti
Kdo bi si mislil, da lahko iz le štirih sestavin, med katerimi ni moke, pripravimo imenitne in prefinjene piškote, ki bi ponosno stali v vitrini slaščičarne?
Pod krhkim oklepom, posejanim z množico popečenih pinjol, se namreč nahaja mehko, sočno in lepljivo mandljevo jedro.
Ne, to niso piškoti, ki bi jih brezumno pomlatili celo škatlo ob gledanju božičnih filmov. Ob vsakem si velja vzeti čas in uživati od prve do zadnje drobtinice.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 20 piškotov
Masa:
200 g blanširanih mandljev (lahko mletih)
250 g sladkorja
2 beljaka
Ostalo:
150 g pinjol
Postopek
Masa:
- Mandlje (cele ali mlete) in sladkor stresemo v posodo multipraktika ali sekljalnika in jih do finega zmeljemo.
- Dodamo beljaka in zmešamo v rahlo in lepljivo maso.
- Posodo pokrijemo in jo postavimo v hladilnik za 30 minut.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrejemo na 180 ºC.
- Pinjole stresemo v globok krožnik.
- Iz piškotne mase z dlanmi oblikujemo kroglico, težko približno 25 g. Če se masa preveč lepi na dlani, jih prej malce navlažimo z vodo.
- Kroglico povaljamo v pinjolah in jo postavimo na pladenj za peko, prekrit s peki papirjem.
- Na tak način pripravimo približno 20 kroglic.
- Piškote pečemo pri 180 ºC približno 15 – 17 minut, ravno toliko, da se pinjole obarvajo.
- Piškote po peki pustimo na pladnju, da se povsem ohladijo.