Solata s čičeriko po burmansko
Solata, o kateri že petelini čičerikajo
Če tvoje brbončice delujejo na podobni frekvenci kot najine, ti pošteno prija žvečiti čičeriko. Privošči si jo na bolj zabaven in okusen način – v obliki nekakšnega tofuja.
Ta specialiteta – čičerika na burmanski način – je švignila v najino kuhinjo naravnost iz Mjanmara (bivše Burme).
Da kocke čičerike ne bodo samevale, bodo nežno položene na jed iz narezane zelenjave, širše znano pod imenom solata.
Čičerikin tofu se hvali z:
2 skodelicama čičerikine moke
6 skodelicami vode
2 žličkami soli
2 ščepcema mlete kurkume
1 žlico olja
Prisolataj si:
5 manjših paradižnikov
1 korenček
1 medvedja pest brazilskih oreščkov
spomladanski miks solate (mlada špinača, rukola, berivka, motovilec)
3 mlade čebule
Da bo solatka sočna, jo osreči z/s:
bučnim oljem
kisom
soljo
Današnjo kuhinjsko packanje prični s preobrazbo čičerike iz mokaste v tofujasto agregatno stanje.
Zavri 4 skodelice vode, v drugi posodi pa zmešaj dve skodelici čičerikine moke, dve skodelici vode, sol, olje ter ščepec kurkume.
Čičerikino mešanico počasi z metlico vmešaj v vrelo vodo, nato zmanjšaj ogenj in ob neprestanem mešanju kuhaj še 3-5 minut.
Gosto rumeno zmes vlij v naoljen pekač in ga za eno uro pospravi v hladilnik, da se strdi.
Ko se čičerika hladi, navleči vse potrebne sestavine za njeno solatno posteljico.
Vse solate natrgaj, paradižnik nakockaj, mlado čebulo nareži, korenček nastrgaj, brazilske oreščke pa nasekljaj.
Zdaj je burmanska čičerika zagotovo strjena, zato jo z nožem spretno nakockaj.
V ponev vlij malo olja in vsuj čičerikine kocke. Potrudi se in jim privošči lepo rjavo skorjico.
V kozarčku hitro namešaj olje, kis in sol v solatni dresing.
Ob prepevanju mjanmarskih folklornih pesmi napolni krožnik s solato, jo prelij z dresingom, nanjo položi čičerikin tofu in vanjo frcni nasekljane oreščke.
Harmonija barv in okusov bo odpravila vsakršno ravnodušnost.
V kolikor pa želiš malo več zabave pri jedi (ali pa poskušaš premamiti antisolatarje), vse sestavine postrezi ločeno na večjem krožniku ali pladnju.
Na tak način bodo ostale čičerikine kocke tople in hrustljave dlje časa, samopostrežna solata pa bo spremenila obrok v doživetje.