Goveji pljučni medaljoni s poprovo omako in brstičnim ohrovtom
Že slišiš hohotanje? Le še 4 dni!
Je še katera druga klasika tako dobra kot filet mignon, da velja za tolažilno hrano?
Zunaj karamelizirano, pod površjem pa neverjetno mehko meso se odlično znajde v kremni poprovi omaki, zraven pa ne potrebuješ nič več kot pečen brstični ohrovt z balzamičnim kisom in brusnicami.
Božiček redko poprime za kuhalnice in piskre, razen, ko želi razvajati svojo drago. Takrat so skoraj vedno na meniju ti pljučni medaljoni.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Pljučni medaljoni:
600 g zorjene pljučne pečenke
1 žlica masla
3 stroki česna
4 vejice svežega timijana
2 žlički zdrobljenega popra
100 ml sladke smetane
200 ml goveje jušne osnove
sol
poper
Brstični ohrovt s suhimi brusnicami:
400 g svežega brstičnega ohrovta
1 žlica kvalitetnega balzamičnega kisa
2 žlici oljčnega olja
30 g suhih brusnic
sol
poper
Postopek
Predpriprava:
- Preden se spraviš na medaljone, jih 30 minut pusti pri miru na sobni temperaturi.
Brstični ohrovt:
- Pečico nastavi na 220 °C.
- Malim zelenim frnikolam odreži štrleče steblo in jih razpolovi. Če so ohrovtki mini, pusti kar cele.
- Ohrovt stresi v ne prevelik pekač in ga pošpricaj z 2 žlicama oljčnega olja ter posuj s konkretnim ščepcem soli in bogatim ščepcem popra.
- Pekač postavi v pečico in ga tam pusti 20-25 minut.
- 5 minut pred koncem peke k ohrovtu primešaj še suhe brusnice.
- Po koncu peke brstični ohrovt zalij z mešanico 1 žlice balzamičnega kisa in 1 žličke oljčnega olja. Dobro ga premešaj.
Pljučni medaljoni:
- Za peko pljučnih medaljonov močno priporočava uporabo namenskega termometra.
- Medtem, ko se ohrovt veselo cmari, je potrebno pripraviti vse za medaljone, saj bodo romali v pečico, takoj ko bo prosta.
- Medaljone radodarno posoli in popopraj z vseh strani.
- Dobrih 5 minut pred koncem peke brstičnega ohrovta se loti peke mesa. Napo nastavi na najvišjo stopnjo, saj se bo malce dimilo.
- Ognjevarno ponev poči na visok ogenj in vanjo špricni 1 žlico olja.
- Ko se prične iz ponve kaditi, je dovolj vroča za naše medaljončke, ki jih razporediš po ponvi.
- Peci jih 3 minute na eni strani, da dobijo lepo zapečeno skorjico.
- Obrni jih in zraven vrzi vejice timijana, 3 strte stroke česna kar z lupino vred ter 1 žlico masla.
- Medaljone peci še 2 minuti, medtem pa jih z žlico polivaj z maslom.
- Ponev zdaj prenesi v vročo pečico, kjer jih pustiš 3-5 minut, da dosežejo središčno temperaturo 53 °C (medium-rare) – 57 °C (medium).
- Čas peke je seveda odvisen od debeline medaljonov. Če so tanjši od 2,5 cm, jih nima smisla tlačiti v pečico, temveč peko ob zalivanju z maslom končaj kar na šporgetu – peci jih še kako minuto ali dve. Ne pozabi spremljati središčne temperature.
- Ko so medaljončki nared, jih prenesi na krožnik in jih tesno obdaj z aluminijasto folijo.
Poprova omaka:
- V ponev, v kateri sta popečen česen in timijan, vlij govejo jušno osnovo.
- Med mešanjem s kuhalnico kuhaj ob divjem vretju, dokler se juha ne zreducira za dobro polovico.
- Ogenj zmanjšaj, nato pa v ponev zlij sladko smetano in frcni drobljen poper.
- Mešaj, da se omaka zgosti, a pazi, da ne zavre.
- Omako precedi in natoči v posodico za omako.
Postrežba:
- Na sredino toplega krožnika postavi pljučni medaljon, ga delno prelij z omako, zraven pa stresi pečen ohrovt s suhimi brusnicami.
Dober tek!