Fokača s sušenimi paradižniki, olivami in rožmarinom
Ena bo premalo – gremo stavit?
Fokača je ena izmed številnih italijanskih klasik. Kot ostale pa se tudi fokača drži načela – malo sestavin, a te vrhunske.
Gre za pogačo s hrustljavo skorjico, a mehko sredico ter obloženo z mediteranskimi dobrotami. Na to fokačo sva midva nametala črne olive, sušene paradižnike in svež rožmarin.
Sicer je že sama po sebi slasten obrok, a se vseeno odlično ujame z raznovrstnimi mesninami ali namazi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je SPAR.
Video
Recept
Testo:
1 kg DESPAR Premium moke manitoba ‘0’
20 g DESPAR morske soli
8 žlic SPAR ekstra deviškega oljčnega olja
2 žlički suhega kvasa
800 ml vode
Nadev:
DESPAR izkoščičene črne olive
DESPAR Premium sušeni paradižniki v olju
svež rožmarin
solni cvet
Postopek
Testo – dan prej:
- V večjo skledo stresi moko in dodaj sol, suhi kvas, 8 žlic oljčnega olja in vodo.
- S kuhinjskim robotom mešaj sestavine 2 minuti.
- Testo pokrij in ga pusti stati pol ure.
- S spatulo ga premešaj v gladko testo.
- Večji pekač z visokim robom dobro premaži z oljčnim oljem.
- Testo stresemo naravnost v pekač, ki ga tesno zavijemo v prozorno folijo za živila.
- Pekač s testom postavimo v hladilnik za 10-12 ur.
Priprava fokače:
- Naslednji dan naj bo pred peko pekač s testom 3-4 ure na sobni temperaturi.
- Pečico segrej na 240 ºC
- Testo radodarno pošpricaj z oljčnim oljem in vanj s prsti vtisni luknje po celotni površini.
- Po fokači razporedimo črne olive, sušene paradižnike, sveži rožmarin in 2-3 ščepce solnega cveta ali morske soli.
- Fokačo peci 20-25 minut pri 240 ºC
- Še vročo fokačo s čopičem premaži z oljčnim oljem.