Čokoladno-vanilijeva torta brez moke
Vanilija in čokolada, pa pika!
Prenekatera srdita kulinarična razprava se je že bila na rovaš rivalstva med čokolado in vanilijo. Misliva, da čisto brez zveze, saj se kot pajdašinji mnogo bolj ujameta.
Tako lahko v tej pikčasti torti opaziš sladko simbiozo med rahlim čokoladnim biskvitom brez moke ter bogato, a nežno, vanilijevo kremo.
Čokoladni kremonosač v sebi skriva:
4 jajca
120 gramov temne čokolade (midva sva uporabila Cavalier Dark s stevio in 85 % kakava)
Vanilijeva razneženka vsebuje:
6 dl sladke smetane
500 g mascarpone sirčka
4 večja jajca
110 g naravnega sladila brez kalorij SugarSweet ERY (ali 110 g sladkorja)
3 dl mleka
1,5 stroka vanilije
8 listov želatine
[adinserter block=”1″]
Za čokoladne pike si priskrbi še 50 g temne čokolade (Cavalier Dark s stevio in 85 % kakava).
Recepturo za čokoladni biskvit brez moke sva brezsramno ukradla nič hudega sluteči čokoladni pici.
Jajca umori in loči beljake od rumenjakov. Beljake stepi do smučarskega snega, rumenjake pa namlati v spenjeno kremo.
Temno čokolado stopi nad soparo, nakar jo nežno vmešaš k rumenjakom. Da ne bo sneg zapostavljen, vmešaj tudi njega, prav tako nežno.
Dobljeno maso vlij v namaščen pekač za torto s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Pečico zakuri in segrej do ubogih 180 stopinj, nato vanjo za 10-15 minut porini pekač. Pečenost preveri s krutim vbodom zobotrebca.
Medtem, ko se biskvit veselo peče, pripravi čokoladne pike.
[adinserter block=”2″]
Temno čokolado stopi in jo previdno in enakomerno nanesi na trak acetatne folije dolg 76 cm. Postavi ga na hladno, da se pike strdijo.
Krema
Podaj se v vanilijevo kremarstvo. Jajca ubij in pograbi rumenjake, katere skupaj s SugarSweet (ali sladkorjem) penasto stepeš. Beljakov danes ne potrebuješ, lahko pa z njimi ustvariš kaj drugega (na primer ploščice iz semen).
8 veselih lističev želatine namoči v vodi.
V mleko frcni semena 1,5 stroka vanilije, zraven pa vrzi še izdolbene stroke. Postavi ga na ogenj in ga odstavi, ko zavre. Odstrani vanilijeve stroke. Med mešanjem dodajaj stepene rumenjake, nakar posodo prestaviš na nizek ogenj. Mešaj, dokler se krema rahlo ne zgosti, nato lističe želatine ožemi in jih raztopi v njej.
Posodo odstavi in pusti, da se krema shladi do mlačnega.
Pograbi metlico in z nje vmešaj mascarpone k vanilijevi kremi. V ločeni posodi stepi sladko smetano do čvrstega, nakar jo nežno vmešaš h kremi.
Še dobro, da je bilo tvoje otroštvo polno LEGO kock, saj ti bodo gradbene veščine prišle še tako prav.
[adinserter block=”3″]
Biskvit obreži, da dobiš šarmanten rob. Izdatno ga namoči z mlekom ter obdaj z obročem za torte, znotraj katerega previdno postaviš acetatno folijo s čokoladnimi pikami. Brž vlij vanilijevo kremo in jo poravnaj. Vrh torte zakrij s poljubnim kakavom, nato pa jo vrzi v hladilnik, kjer naj čaka vsaj 6 ur.
Ko končno nastopi čas, da tortico odrešiš kovinskega korzeta, jo lahko še dodatno polepšaš s pihanjem kakava v njen bok.
Le poglej jo, pikasto zavaljenko, kako se bohoti.
O razkosanju torte žal nimava slikovnega gradiva, ker sva jo podarila Anji in Urošu za skupno praznovanje rojstnih dni. Divji masaker trume požrešnežev je za sabo pustil bore malo dokazov o kakršnikoli torti.
Popikan tek!
Zelo lepa! treba probat 🙂
Zdravo, mene pa zanima za koliko povečat količino mase, če želim torto delat v pekaču premera 26 cm? In če lahko celotno torto naredim v tortnem modelu, brez da biskvit dajem ven in ga obrezujem? 🙂
Tjaša,
celo torto lahko narediš v tortnem modelu, za torto s premerom 26 cm pa pomnoži sestavine s faktorjem 1,2.
LP, Midva
Zivjo 🙂 jaz pa iscem recept..in morda bi lahko bila vidva tista, ki bi ga izumila 🙂 in sicer zelim paleo cokoladno torto, s kokosovo in mandljevo moko, ampak z belim biskvitom in z nadevom iz smetane zmesane s cokolado 😀 pregledala sem ogromno receptov in povsod je testo crno, torej z dodano cokolado in potem se cokoladni nadev, kar je za moj okus cisto prevec cokolade. Sklepam, da lahko kakav pri testu odvzames, ampak ne vem pa kaksen bi bil potem okus- razmisljam da ni morda ravno zaradi okusa v vseh receptih v testu kakav in da brez njega morda zadeva ni okusna? Nevem. 🙂 Sem pa prepricana, da bi bil tak recept velik hit za vse sladkosnedce, ki imamo radi mesanico cokoladno-mlecnih okusov 🙂
Lep pozdravcek in kar tako dalje! 😉
Simona
Simona, vidiva, da si tej ideji posvetila kar nekaj energije, nama pa postavila izziv 🙂
Že konkretno tuhtava, kako bi to tortico vrgla vkup! Hvala za pobudo 😉
Lp, midva
Oj!
Tole s paleto zadevo lahko poskusiš za biskvit kar paleo kruh brez soli. Recept zanj ti je verjetno znan. Krema pa nebi smela biti problem, glede na to, da paleo dovoljuje smetano… 🙂
mmm za vikend bom pekla tole! Nimam acetatnega traku…ali bo šlo tudi s peki papirjem?
Zdravo, Mimi!
Seveda, peki papir se bo tudi super obnesel. Lp, Midva
Zivjo! Pravkar delam to torto in sem namesto samo rumenjake zmiksala cela jajca+sukrin…. ker mi je skoda maso zavreci me zanima ce bo krsma ista ratala ali moram delati ponovno z samo rumenjaki?
Hvala za hiter odgovor,
Irena
Živijo!
Zanima me, če lahko na eno od vajinih tort in sicer vaniljevo čokoladno ali piškotno nutelino postavim dve figurici iz ticine mase, ki sta srednje veliki. Bojim se namreč, da bi se pogreznile v torto in jo tako uničile. Figurici imam že izdelani, jutri se pa lotim se teh dveh tort in bi vama bila hvaležna za hiter odgovor. Hvala in lp.
Zdravo Gajeta!
Piškotno nutelina pride bolj kompaktna tako, da ti priporočava, da postaviš figurice na njo. Tudi z čokolado jo lahko obliješ, samo pazi, da čokolada ne bo vroča saj bo potem stopila kreme pod sabo. Lp, Midva:)
In še eno vprašanje. Ali lahko na tisto, kjer bi položila figurici dodam še čokoladno glazuro, ki bi mi omogočala, da se nekaj napišem, ker sta torti za rojstni dan. Hvala še enkrat.
Super. Hvala. Iz česa pa mi priporočate, da pripravim to glazuro iz čokolade, da se bo razmazani tudi če bo hladna? Ne sme bit vroča. Topla je lahko? Se enkrat najlepša hvala.
Mlačna je lahko ja:) ponavadi jo midva pripravljava iz 100g temne čokolade in 100ml sladke smetane. Lp, Midva:)
Biskvit za obe sta pripravljena, zdaj se kreme 😀
Zdravo, vaše torte so prava paše za oči!
Mene pa zanima, če lahko uporabim polovico plasti te kreme, drugo polovico kreme pa uporabim iz medenjakove torte. Ne bi rada, da se torta sesuje…Hvala, lp
Zdravo Tina!
Seveda lahko, najprej daj kremo iz medenjakove torte, ker je malo bolj kompaktna na njo pa potem vanilijevo kremo.
Lp, Midva:)