Čokoladno-malinova torta
Drzna, pa čeprav brez jajc
Najini zmešani glavi pogosto kaj pozabita in mnogokrat se v peko tort zapodiva prikrajšana vsaj za eno sestavino.
Danes bova dokazala, da je moč pripraviti bogato torto za vse prste polizati, kljub temu, da ne vsebuje jajc, ki so pri peki biskvita težkokategorna sestavina. Nadomestila sva jih s trojčkom sestavin – oljem, vodo in pecilnim praškom.
V biskvit natlači:
130 g moke
200 g sladkorja
120 ml vode
120 ml olja
40 g grenkega kakava
0,5 žličke pecilnega praška
1 žlička vanilijeve esence
ščepec soli
mleko za navlažitev
Kremo tvori:
500 ml sladke smetane
200 g temne čokolade
250 g mascarpone sirčka
V pokrivalu iz malin se nahaja:
450 g zamrznjenih malin
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
sok pol limone
5 lističev želatine
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Biskvit:
Vse suhe sestavine pridno zmešaj v eni posodi, v drugi posodi pa naj se združijo še mokre sestavine. Ti ne izbiraš strani, zato vse skupaj električno zmešaš.
Dobljeno brezjajčno čokoladno zmešnjavo vlij v namaščen pekač, obdan s papirjem za peko. Zalučaj ga v pečico, razžarjeno na 180 ºC, kjer naj se cmari 30-40 minut.
POZOR: Izvirno sva navedla čas peke 15-20 minut, kar pa je po opozorilu bralcev občutno premalo. Za napako že teživa tiskarskemu škratu. Vsekakor pa moraš pečenost biskvita preveriti na lastni zobotrebec – pečen je, ko po vbodu vanj zobotrebec ostane čist.
Krema:
Medtem, ko biskvit uživa na sončenju v pečici, se ti loti priprave kreme.
250 ml sladke smetane segrej do vretja, nato pa odstavi in vanjo vrzi nalomljeno čokolado. Z metlico mešaj do žametne in homogene zmesi.
Počakaj, da se čokoladna mešanica ohladi, nato pa vanjo vmešaj mascarpone. Preostalih 250 ml smetane premlati do čvrstega in s spatulo nežno vmešaj k ostalim sestavinam.
Biskvit se je med našim pacanjem že ohladil, zato ga dobro namoči z mlekom, nanj pa nanesi nežno kremo. Nadebudno torto postavi v hladilnik.
Pokrivalo iz malin:
Maline stresi v kozico, za popotnico pa jih potresi s sladkorjem v prahu. Količino slednjega prilagajaj lastni sladkosnednosti – midva sva ga uporabila dve zvrhani žlici. Maline pošpricaj s sokom pol limone.
Nad pretežno močnim ognjem jih segrevaj, dokler se ne razpustiijo.
Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožami jih in vrzi v še vročo malinovo osnovo, nato pa dobro zmešaj.
Počakaj, da se malinova brozga malce ohladi, nato pa jo prelij čez kremo na nastajajoči torti.
Zdaj torto zakleni v hladilnik in se od nje poslovi vsaj za šest ur, še bolje pa je, da čakanje nanjo prespiš.
Simpatično torto pred postrežbo okrancljaj z malinami in listi sveže mete.
Nikomur, ki bo zagrizel v kos tele čokoladne lepotice, ne bo padlo na pamet, da v njej ni jajc.
Malinov tek!
Pozdravljena,
izgleda super, pravtako me zanima kje sta dobila to prelepo stojalo za torte?
Lp
Tudi mene to zanima, super je!
S čim bi se dalo nadomestiti oziroma zamenjati sladko smetano in mascarpone? Imamo doma alergika na mleko in mlečne izdelke ter oreščke. Hvala.
Pozdravljena Sabina!
Mascarpone in sladko smetano lahko nadomestiš Z mehkejšim tofujem in sojinim jogurtom, lahko pa uporabiš tudi kokosovo mleko- katerega čez noč pustiš v hladilniku da strdi in uporabiš samo trdi del. Lp, Midva
Super recept! Kot tudi vsi drugi vajini 😉 Hvala.
Zivjo,
Mene pa zanima, ce je normalno da pride biskvit po tem casu pecenja se vedno malo tekoc? Ko sem prvic pekla je bilo tako, pa sem cas krepko podaljsala, da je bilo “peceno”. Zdaj pecem drugic, pa je spet isto. Nevem ali tko mora bit, ali mam pac taksno pecico, da rabi vec casa..?
Hvala in lp,
p.s. Vajini recepti so super 😉
Laura
Pozdravljena Laura, si pekla v klasični ali ventilacijski pečici? Najina pečica(na klasični funkciji) v tem času speče biskvit. Biskvit ne sme biti tekoč- njegovo pečenost preveriš z zobotrebcem-če se masa prime na zobotrebec to pomeni, da še ni dovolj pečeno, Ko pa se čisto nič več ne prime na zobotrebec pa je biskvit pečen.
Živjo, tudi jaz imam identičen primer, testo se noče in noče speči, pa imam vklopljeno klasično funkcijo. Po 25 minutah sem ga vzela ven, pa je bil v notranjosti čisto “pacast”.
Hmmmm, zanimivo. Bova v bližnji prihodnosti še enkrat spekla tortico in bova še posebje pozorna na čas peke. Drugače pa vedno poskusite z zobotrepcem in pecite toliko časa dalj dokler masa ni več pocasta in se čisto nič več ne prime na zobotrebec. Lp, Midva:)
Zdravo, mene pa zanima kakšna je višina torte ko je končana? 🙂
Zdravo Špela.
Vušina je cca. 6cm. Lp, Midva:)
Zivjo, zanima me, ce lahko nadomestim listice zelatine z ustrezno kolicino zelatine v prahu.
Nina, seveda. Lp, Midva:)
Pozdravljena, ali bi šlo maline zamenjati z borovnicami? Zaradi okusa me zanima če bi pasalo
Zdravo Meta!
Seveda, super bi pasalo. LP, Midva:)
Zdravo,
mene pa zanima, če se krema res strdi brez želatine? 🙂
Lp,
Iva
Seveda v tej kremi želatina ni potrebna saj čokolada prevzame funkcijo strjevanja. Lp, Midva:)
Zivjo, rada bi naredila vegansko razlicico te torte.. In me zanima koliko kokosovega mleka naj uporabim in ali naj ga potem zavrem skoraj do vretja in prelijem cez cokolado? In za malinov zele naj uporabim agar agar?
Hvala za odgovor, lp Nastja
Moja krema je bila preveč tekoča. In ne vem če bi se dovolj strdila. Pa sem potem dodala še stepene smetane in želatino. No potem ko sem dala gor Maline pa nisem počakala da se je krema strdila in je pogledala čez maline. Sicer krema ni bila čisto hladna a vroča tudi ne. 😏 No upam da bo užitna. S Kinder nisem imela težav. No zdaj sta obe v hladilniku.. Upam da jutri bodo ok 🤪
Hej
Mene pa zanima ali lahko namesto temne cokolade dam mlecno Milko?
Petra,
temne in mlečne čokolade ne moreš preprosto menjati, ker je krema zaradi temne čokolade bolj čvrsta.
Če boš menjala, dodaj v kremo kak list ali dva želatine več.
LP, Midva
Zdravo!
Mene pa zanima ali lahko namesto temne čokolade uporabim mlečno čokolado. Se bo isto zgostila krema?
Hvala
Koliko kosov lahko dobis iz tega premera? Hvala!
Urška,
ta premer zadostuje za približno 10-12 kosov.
Pozdravljena. Mene pa zanima, če bi lahko namesto mascarponeja dala kislo smetano :)? hvala vama za odgovor 🙂 lp <3
Janja,
midva mascarponeja ne bi menjala s kislo smetano, ker gre za povsem drug okus in drugačno konsistenco.
LP, MIdva
Zdravo,
Mene pa zanima ali lahko želatino v pokrivalu iz malin nadomestim z agar agarjem ter koliko ga je potrebno dati? Ali je postopek priprave v tem primeru enak?
Nina,
seveda lahko. Postopek je enak, le da za pripravo agar agarja slediš navodilom na embalaži.
Zdravo.
Meni se krema ni strdila kot bi se morala niti čez noč.Je pa bila tekoča tako da sem jo vlila na biskvit ko sem jo nardila.Zdaj tortica kar lepo izgleda ampak nevem kako bo ko jo bomo rezali.Kaj sem nardila narobe nevem.lp
Živjo,
zanima me ali lahko namesto čokolade dam čokolado v prahu in kakšen list želatine? Bi šlo?
Hvala 🙂
Živijo,
morda bi šlo, vendar količin ne moreva oceniti.
Še vedno priporočava čokolado 🙂
lp, Midva
Cudovit recept.
Ne mores zgresir, ce se drzis bavodil.
Srecno! 2020
Kristina
A bi lahko namesto malin uporabila zmrzle borovnice?
Ana,
seveda lahko – uporabiš lahko katerokoli jagodičevje.
Živjo, imam vprašanje:
Koliko mleka je potrebno za navlažitev biskvita?
Hvala in lep pozdrav,
Mojca
Mojca, približno 8-10 žlic.
Ali lahko uporabiš kakšna keksa namesto biskvita?Če lahko in katera za čokoladno torto z malinami
Karmen,
lahko, katerekoli kekse želiš 🙂
živjo, mene pa zanima, kako bi izgledal recept za biskvit z jajcem (v izogib olju)… a imata podoben recept?
hvala,NIna
Nina,
lahko uporabiš tale osnovni recept za biskvit: https://midvakuhava.si/jogurtova-torta-z-jagodami/
Pozdravljeni,
zanima me ali v primeru agar agarja količina sestavin za malinin žele ostane enak? Koliko bi potrebovali agar agrja v primerjavi s 5 lističi zeletine?
Hvala za info 🙂
Tamara,
tako je, količine ostanejo enake, kar se pa tiče razmerja v primerjavi z želatino, pa ni enako za vse proizvajalce. Predlagava, da preveriš na embalaži.