Čokoladno-borovničeva torta brez peke
Privlačno vijolična
Vsako zgodnje poletje komaj čakava, da se podrast lokalnega gozdička obarva modro. Takrat jo z veseljem podurhava v hrib po borovnice, domov pa se vrneva vijoličnih ust in prstov. Tiste borovnice, ki nama jih le uspe prinesti domov, običajno romajo v sladice, kot je tale bogata in lična tortica.
Njeno streho tvori plast borovničevega želeja, ki s sladko-kislim okusom poteši željo po svežini. Nadstropje nižje je borovnice moč najti v nežni in atraktivno obarvani kremi, pod njo pa se bohoti plast bogate kreme iz žlahtne čokolade.
Piškotno dno te torte pa po okusu in teksturi spominja na rum kroglice. Da ne potrebuje peke, je v teh soparnih dneh nadvse dobrodošlo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piškotno dno:
100 g masla
35 g kakava za napitek (npr. Nesquick)
170 g maslenih piškotov
2 žlici ruma
1 žlica mleka
Čokoladna krema:
250 g maskarpone sira
170 g temne čokolade s 70 % kakava
300 ml sladke smetane
4 žlice sladkorja v prahu
Borovničeva krema:
250 maskarpone sira
250 ml sladke smetane za stepanje
250 g gozdnih borovnic (lahko tudi zamrznjenih)
4 listi želatine
4 žlice sladkorja v prahu
Borovničev žele:
200 g gozdnih borovnic (lahko tudi zamrznjenih)
3 listi želatine
2 žlici sladkorja v prahu
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- Piškote stresemo v multipraktik in jih fino zmeljemo.
- Maslo raztopimo in ga dobro zmešamo s kakavom, mletimi piškoti, rumom in mlekom.
- Na tortno podlago postavimo tortni obroč, ki ga nastavimo na premer 20 cm. Po notranji strani namestimo acetatno folijo.
- Piškotno maso stresemo v obroč ter jo potlačimo ob tortno podlago in poravnamo.
Čokoladna krema:
- Nad soparo segrejemo 100 ml sladke smetane, sladkor v prahu in čokolado, da dobimo homogeno čokoladno zmes.
- Preostalih 200 ml sladke smetane stepemo do stepene smetane
- Čokoladno zmes rahlo ohladimo in primešamo k maskarpone siru, na koncu pa nežno s spatulo vmešamo še stepeno smetano.
- Dobljeno čokoladno kremo nanesemo na piškotno dno, nastajajočo tortico pa postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
Borovničeva krema:
- Borovnice in sladkor v prahu segrevamo v kozici, da se borovnice povsem zmehčajo.
- S paličnim mešalnikom borovnice pošteno spasiramo.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se prepojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico z borovnicami.
- Segrevamo in mešamo, da se želatina povsem raztopi.
- Kozico odstavimo in pustimo, da se borovničeva osnova ohladi na sobno temperaturo.
- Borovničevo osnovo električno primešamo k maskarpone siru.
- Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo s spatulo primešamo k ostalim sestavinam.
- Borovničevo kremo nanesemo na strjeno čokoladno plast.
- Torto vrnemo v hladilnik, da se strdi še borovničeva krema.
Borovničev žele:
- Borovnice in sladkor v prahu segrevamo v kozici, da se borovnice povsem zmehčajo.
- S paličnim mešalnikom borovnice pošteno spasiramo.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se prepojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico z borovnicami.
- Segrevamo in mešamo, da se želatina povsem raztopi.
- Kozico odstavimo in pustimo, da se borovničeva osnova malce ohladi, nato jo prelijemo po vrhu torte.
- Torto postavimo v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa čez noč.
Tortico po počitku okrasimo z borovnicami in čokoladnimi tartufi.
Zivjo! A cokoladna plast ne potrebuje nobene zelatine? Samo preverjam 🙂
Hvala za odlicne recepte, jih velikokrat uporabim!
Špela,
v tem primeru čokoladna krema ne potrebuje želatine, saj ji daje čokolada trdnost.
Oj, kje lahko kupim čokoladne tartufe za po vrhu?
Leja,
kupiš jih lahko praktično v vsaki trgovini (mogoče pod imenom chocolate truffles).
Zanima me koliksna mora biti visina pekaca?
Leja,
pekač je standardne višine – tisti s snemljivim obodom. Midva tortico potem zgradiva v nastavljivem tortnem obroču.
Živjo, koliko pa pride približno visoka tale tortica? Hvala
Nadja,
visoka je približno 7-8 cm.
Poskusite namesto borovnic dodat višnje, zelo je okusna.
Ali lahko uporabim namesto sladke smetane smetano hullala?
Seveda!