Čokoladni mousse z rožmarinom in solnim cvetom
Sladka burja v kozarčku
V poletnih dopustniških mesecih se nikomur ne da pretirano ubadati s kuho, saj so urniki že tako natrpani z uživanjem in zabušavanjem.
Čokoladni mousse se v takih razmerah dobro znajde, saj ga hitro pripravimo in še hitreje pospravimo.
Čokoladni mousse je tudi super poligon za igranje z okusi – najina morsko obarvana izvedenka vsebuje aromo rožmarina in solni cvet.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
3 jajca
50 g sladkorja
150 g kvalitetne temne čokolade s 70-80 % kakava
50 g masla
2 vejici rožmarina
200 ml sladke smetane
Postopek
- V kozico vržemo maslo in oskubljene iglice rožmarina, brez lesenih vejic.
- Kozico postavimo nad srednji ogenj in segrevamo 5 minut, nato jo odstavimo in pustimo eno uro, da se maslo navzame rožmarinastega okusa.
- Pripravimo vodno kopel – v večjo posodo vlijemo vodo, nanjo pa postavimo skledo ali drugo posodo. Ta se ne sme dotikati vode pod njo. Vse skupaj postavimo nad visok ogenj, da voda zavre, nato ogenj zmanjšamo.
- V posodo nad vodno kopeljo nalomimo čokolado. Ko se skoraj vsa raztopi, dodamo aromatizirano maslo.
- Mešamo, da postane čokoladna zmes gladka in homogena, nato posodo odstavimo.
- Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov.
- Rumenjake in polovico sladkorja penasto namlatimo z električnim mikserjem.
- Ko se čokoladna zmes malce ohladi, primešamo spenjene rumenjake. Čokolada in posoda res ne smeta biti prevroča, da rumenjaki ne zakrknejo.
- V drugi posodi stepamo beljake, med mlatenjem pa dodajamo sladkor, dokler ne nastane sijoč sneg.
- Sladko smetano prebutamo v stepeno smetano, ki pa ne sme biti prečvrsta, da jo bomo lažje vmešali v mousse.
- K čokoladi s spatulo nežno primešamo najprej nekaj žlic stepene smetane, nato pa še preostanek. Mešamo res narahlo, da ne iztisnemo zraka iz moussa.
- Na enak način na koncu nežno primešamo še sneg iz beljakov.
- Čokoladni mousse vlijemo v lične kozarce, po vrhu pa posujemo solni cvet.
- Kozarce z moussom postavimo v hladilnik, kjer naj čakajo vsaj 4 ure.
- Pred postrežbo mousse za 10-15 minut postavimo na sobno temperaturo, da čokolada razvije poln okus.
Sladek tek!