Čokoladni kolač sreče
Kolačolov
Ko za praznike vkup zbobnamo družino in prijatelje z vseh vetrov, so kulinarična pričakovanja običajno na višini ljubljanske božične jelke.
Da ne bodo prišleki naše dolgočasno obložene mize obrekovali tja do velike noči, se potrudimo in pred njih skotalimo pravo čokoladno poslastico. Malokaj bo sedeče za mizo osupnilo kot sočen in bogat čokoladni kolač, po katerem zapeljivo teče žametna čokolada.
Midva v tovrstne kolače pred peko vedno zatlačiva kovanec, ki požrešnemu najditelju zagotavlja celo leto sreče. Če svojim gostom privoščimo srečo, obisk pri zobozdravniku pa ne, jih na kovanec opozorimo še pred prvim ugrizom.
Če pa ti ni do čokolade v kolaču, bo morda tale limonin kolač sreče kot nalašč zate: KLIK DO RECEPTA.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit – suhe sestavine:
300 g moke
300 g sladkorja
70 g grenkega kakava
1 žlička sode bikarbone
1 žlička pecilnega praška
Biskvit – mokre sestavine:
170 g masla
350 g kremnega sira Philadelphia
3 jajca
2 žlički vanilijeve arome
3 žlice vrele vode
Čokoladni preliv:
150 g temne čokolade
1 dl sladke smetane
Naštete sestavine ustrezajo pekaču za kolač z večjim premerom 25 cm.
Postopek
Priprava srečnega kovanca:
- Za kolačev srečelov izberemo kak novejši kovanec, ki še ni videl veliko rok.
- Speremo ga z milom in vržemo v vrelo vodo.
- Kuhamo kako minuto, nato vodo odlijemo, kovanec pa zdrgnemo s sodo bikarbono.
- Čisto na koncu ga na tesno ovijemo z aluminijasto folijo.
Kolač:
- Vse suhe sestavine vržemo v posodo in jih pomešamo.
- Vse mokre sestavine vržemo v drugo posodo in jih zmešamo z električnim mešalnikom.
- Vsebini obeh posod združimo in pošteno zmiksamo, povsem na koncu pa v maso vmešamo še tri žlice vrele vode.
- Dobljeno zmes vlijemo v namaščen in s kakavom posut model za kolače.
- Če želimo nekomu podtakniti srečo v obliki kovanca, je zdaj pravi trenutek! Potopimo ga v maso.
- Pečico razkurimo na prijetnih 180 ºC in jo razveselimo s 40-50 minutno peko.
- Proti koncu kolač kruto zaštihamo z zobotrebcem in če se testo še prime nanj, peko malce podaljšamo.
Čokoladni preliv:
- Čokolado in smetano raztopimo nad nizkim ognjem.
- Stopljeno čokolado atraktivno prelijemo čez kolač.
Kolač razsekamo in ga razdelimo med navdušene goste. V lovu na srečo bodo celotnega zmazali, kot bi mignil.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!