Čokoladna prepletenka iz pekača
Za strastne čokoholike
Le redko se na velikonočni mizi v ospredju znajde čokolada – še najpogosteje se potuhnjeno skriva v čokoladnih jajčkih. Letos pa se je čokolada odločila na velikonočno sceno prodreti z bogato, atraktivno in sočno prepletenko, znano tudi pod imenom babka.
V srži gre za sestrično naše potice, pri kateri pa ni puljenja las zaradi zoprnih težav v obliki lukenj, sesedanja, počene skorje ali iztekanja nadeva. Zaradi mehkega kakavovega testa, žametno kremnega nadeva in kaotično prazničnega izgleda pa se takoj postavi ob bok rozinovim, orehovim in pehtranovim zrolankam.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Testo:
400 g moke
30 g grenkega kakava
100 g sladkorja
3 rumenjaki
2 dl mleka
1 vrečka suhega kvasa
70 g masla
1 ščepec soli
Nadev:
150 g temne čokolade
100 g masla
50 g sladkorja v prahu
50 g grenkega kakava
Pošpric:
50 g bele čokolade
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Testo:
- Moko in kakav zmešamo ter dodamo sladkor, rumenjake, sol in kvas.
- Zalijemo s toplim mlekom in zmešamo.
- Na koncu dodamo še maslo, nato pa vse skupaj zgnetemo v prožno in voljno testo.
- Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro na sobni temperaturi.
Nadev:
- Čokolado, maslo, sladkor v prahu in grenek kakav zmešamo in raztopimo nad nizkim ognjem.
- Pustimo, da se čokoladna zmešnjava malce ohladi – ne sme biti prevroča in pretekoča, temveč lepo mazljiva.
Prepletanje in peka:
- Testo razvaljamo v pravokotnik debeline 0,5 cm. Celega namažemo s čokoladnim nadevom, pri čemer pustimo 2 cm od robov prazna.
- Testo zvijemo v dolgo rulado, kot za potico.
- Pograbimo nož in cel čokoladni zvitek po dolgem razpolovimo.
- Obe polovici prepletemo okoli skupne osi, dobljen čokoladni zaplet pa prenesemo v pekač, ki ga prej premažemo z maslom in potresemo s kakavom.
- Prepletenko pokrijemo s krpo in jo pustimo, da 30 minut v miru vzhaja.
- Čokoladno prepletenko premažemo z mlekom, nato pa jo za 30 minut prepustimo pečici, segreti na 180 °C.
- Preden jo postrežemo, čokoladno zapletenko pošpricamo s stopljeno belo čokolado.
Ko se na velikonočno mizo končno prikrade tudi tale čokoladna zmešnjava, prav vsem zastane dih. Takoj zatem pa se odvije srdit boj zanjo.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
2 Responses
[…] čokoladna prepletenka iz pekača, […]
[…] čokoladna prepletenka iz pekača, […]