Cheesecake z jabolki
Torta vseh tort
Cheesecake-i imajo v najinih srcih/želodcih prav posebno mesto. Nekaj nepremagljivega je v kombinaciji krhkega piškotnega dna in bogate kreme polnega okusa.
Če v enačbo stlačiš še jabolka s cimetom, pa dobiš imenitno jesensko poslastico, za katero se bodo borili vsi.
Pazi le, da si po peki zagotoviš en kos, sicer ostaneš tudi brez tega.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno dno:
250 g digestive piškotov
80 g masla
30 g sladkorja
Jabolka – spodnja plast:
4 manjša jabolka
50 g demerara sladkorja
1 žlička cimeta
Krema:
4 x 175 g Philadelphia sirčka
180 g jogurta
260 g sladkorja
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
4 jajca
50 g Dr. Oetker Gustina
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
Jabolka – zgornja plast:
3 jabolka
3 žlice sladkorja
pol žličke cimeta
Navedene sestavine ustrezajo pekaču s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- 250 g piškotov zmelji, nato jih zmešaj s 30 g sladkorja.
- Prilij 80 g stopljenega masla in dobro premešaj.
- V pekač s snemljivim obodom vpni list papirja za peko, po njemu pa razporedi piškotno maso.
- Zmes pritisni ob dno, ob robu pa naj sega kak centimeter visoko.
- Piškotno dno peci 10 minut na 180 °C.
- Ohladi ga.
Jabolka – spodnja plast:
- Štiri jabolka olupi in jim odstrani peščišča.
- Z mandolino jih nareži na tanke lističe.
- Zmešaj jih z mešanico 50 g demerara sladkorja in žličke cimeta.
- Jabolka razporedi po ohlajenem piškotnem dnu.
Krema:
- V posodi zmešaj 750 g philadelphia sirčka, 180 g jogurta, žličko vanilijeve arome, žličko limonine lupinice, 2 vrečki vanilijevega sladkorja in 260 g sladkorja.
- Med nenehnim mešanjem dodaj eno jajce za drugim.
- Na koncu v kremo vmešaj še 50 g gustina.
- Kremo prelij čez spodnjo jabolčno plast.
Jabolka – zgornja plast:
- Tri jabolka olupi in jim odstrani peščišča.
- Z mandolino jih nareži na tanke lističe.
- Zmešaj jih z mešanico treh žlic demerara sladkorja in pol žličke cimeta.
- Jabolka lično razporedi po vrhu torte.
Peka:
- Torto peci 60-70 minut pri 160 °C.
- Po koncu peke naj se torta ohladi v priprti pečici – pomagaj si s krpo.
Pozdravljena!
Ali menita, da bi lahko v kremi uporabil namesto navadnega sadni jogurt, npr. božični ali jabolčni, in v kremo dodal tudi žličko cimeta ali kar mešanico začimb za štrudel?
Hvala za odgovor.
David,
seveda – uporabiš lahko poljuben sadni jogurt, po želji pa ga lahko tudi začiniš. Le količina mora ostati enaka.
Zivijo,
za koliko ljudi je primerna ta torta?
Karin,
s premerom torte 24 cm dobiš 12-14 kosov.