Cheesecake kuhanček brez peke
Okroglih 10 dni nam je še preostalo!
Ko se ti za obisk najavijo tako ljubitelji tort kot oboževalci kuhanega vina, lahko užgeš bližnjico in jim postrežeš oboje v enem – imenitno prazničen cimetov cheesecake s piškotnim dnom iz spekulas piškotov ter drznim želejem iz kuhanega vina.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Piškotno dno:
200 g spekulas piškotov
50 g masla
Aromatična krema:
250 ml sladke smetane
500 g maskarponeja
100 g marmelade eko pulpa sliva praznična
2 žlici sladkorja v prahu
5 listov želatine
0,5 žličke cimeta
Žele iz kuhanega vina:
300 ml rdečega kuhanega vina (KLIK za recept)
4 listi želatine
sladkor po okusu
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Piškotno dno:
- Maslo stopi nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni pečici in ga prelij čez piškote, ki jih prej kruto zdrobiš do drobnega. Midva jih najraje premlativa z valjarjem.
- Obroč za torte nastavi na premer 24 cm in ga postavi na tortni podstavek.
- Namočene piškote pritisni ob dno obroča in ga poravnaj.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo. Če ti nagaja, jo lahko na stene obroča zalepiš z malo vode ali kreme.
Krema:
- Sladko smetano veselo stepi do čvrstega.
- K maskarponeju vmešaj marmelado in cimet, sladkaj pa po okusu.
- Želatino potunkaj v hladno vodo in počakaj, da nabrekne. Ožemi jo in vrzi v kozico, ki jo postaviš nad nizek ogenj. Pridno mešaj, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
- Z električnim mešalnikom primešaj želatino k maskarponejevi zmesi, na koncu pa nežno s spatulo še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo vlij na piškotno podlago v tortnem obroču, nato pa nastajajočo tortico postavi v hladilnik.
Žele iz kuhanega vina:
- Kuhančka segrej in ga sladkaj po okusu. Ne okušaj ga preveč, da se ti ne prične vrteti!
- Želatino namoči v hladni vodi, počakaj, da nabrekne, potem pa jo ožemi in vrzi v vroče kuhano vino.
- Nad srednjim ognjem mešaj, da se želatina popolnoma raztopi, nato pa piskrček odstavi.
- Zdaj se mora kuhanček dodobra ohladiti, toliko, da se že skoraj zgosti, nakar ga zliješ čez strjeno plast kreme.
Poznaš vajo – od torte se moraš zdaj posloviti za najmanj 6 ur, najraje pa kar čez noč.
Zdaj se pa le pripravi na osupljenost gostov, ko jim postrežeš kuhančka v torti, namesto v skodelici.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Zdravo, mene pa zanima kako bi dobila to piškotno podlago iz pekača na podlogo brez da bi se podlaga zdrobila? 🙂
Eva,
torto lahko zgradiš kar na podlogi, na katero postaviš obroč pekača.
LP, Midva
Kaj uporabiti, ce ni na voljo te marmelade?
Iza,
uporabiš lahko navadno slivovo marmelado 🙂
LP, Midva