Ceviche z brancinom
Ko se ribi skisa
Pojem “piknik katastrofa” lahko zajema marsikaj – nenadno nevihto, krdelo nenapovedanih veganov, pomanjkanje piva ali pa preveč piva.
V sam vrh srhljivih scenarijev pa spada pomanjkanje oglja ravno takrat, ko bi morali na žar priplavati slastni fileji brancina.
Čeprav se zdi nemogoče, se lahko tudi iz tako ogromne zagate rešiš na izjemno okusen način. Iz brancina ali druge ribe pripravi ceviche – latinskoameriško pogruntavščino, pri kateri za “kuhanje” ribe poskrbi kislina v limoninem in limetinem soku.
Tako pripravljene kocke brancina so sočne in prijetno čvrste, v kombinaciji z zelenjavo pa tvorijo odlično solatko.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
300 g fileja brancina
3 limone
2 limeti
oljčno olje
paradižnik
čili
mlada čebula
rdeča čebula
2 ščepca soli
1 ščepec koriandra
1 ščepec popra
Najprej se z ostrim nožem loti ribjega fileja. S kožo navzdol ga vrzi na desko in zareži tik ob koži. Z eno roko pritisni na file, z drugo pa mu z dolgim rezom odstrani kožo.
Belo meso nareži na majhne enakomerne kockice, ki jih vržeš v kopel iz soka limon in limet. Vse skupaj pokrij s folijo za živila in za 30 minut postavi v hladilnik.
Zelenjavo nareži na enako velike koščke, kot si brancina.
Ko je brancin mlečno bele barve, sok odcedi, brancinove kocke pa stresi k zelenjavi. Prelij z oljčnim oljem ter potresi s suhim koriandrom. Posoli in popopraj, nato pa vse skupaj s kuhalnico previdno premešaj, največ 5 obratov.
Ceviche je pripravljen! Postrežeš ga lahko na krekerjih, kosu popečenega kruha ali pa kar v kozarčku.
Od zdaj naprej lahko za odličnega brancina pustiš žar kar doma.
Morski tek!