Čemaževo maslo in mousse iz dimljene postrvi
Če ‘maš čemaž, ga v maslo daš
Ko se lotiš priprave slastnih tort, lahko hitro napraviš katastrofalno napako – v peko se podaš sestradan. Med stepanjem smetane tako pričneš sanjariti o različnih dobrotah, medtem pa smetano seveda pretirano premlatiš. Običajno vse skupaj ob glasnem godrnjanju zabrišeš stran, kar pa je ekstremno butasto.
Sicer preveč stepena smetana za torto ni več uporabna, lahko pa jo prebutaš do masla, ki ga aromatiziraš z najrazličnejšimi sestavinami. Midva sva se odločila za čemaž.
Bogato čemaževo maslo se izkaže kot odlična podlaga za puhast mousse iz dimljene postrvi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine za maslo:
1 šop svežega čemaža
2 ščepca soli
500 ml sladke smetane
Mousse iz dimljene postrvi:
5 žlic sladke smetane
100 g dimljene postrvi
100 g svežega kremnega sira
sol
poper
Maslo:
Sladko smetano napadi z električnim mešalnikom in jo neusmiljeno mlati do stepene smetane in še naprej. Ko se smetana loči v tekočino in čvrsto maslo, slednjega z rokami stisni v kepo in ga splakni pod hladno tekočo vodo.
Tekočina, ki ostane, je pinjenec, in jo lahko uporabimo v kakem drugem receptu.
Čemaževe liste splakni in natrgaj. Skupaj z maslom in dvema ščepcema soli jih vrzi v sekljalnik, v katerem vse skupaj pošteno zmešaš v zelenkasto maslo.
Čemaževo maslo z dresirno vrečko nabrizgaj na krožnik ali pa ga stlači v poljubne posodice. Maslo pospravi v hladilnik in ko se strdi, bo obdržalo obliko posodic.
Mousse iz dimljene postrvi:
Za dimljen mousse le prešerno zmiksaj vse sestavine.
Na popečene kruhke najprej nanesi čemaževo maslo, tega pa prekrij z nežnim moussom.
Današnji nauk je: preveč stepene smetane nikar ne zavrzi!
Čemažev tek!