Božični tiramisu
Še 23 dni do zamašenega dimnika
Za trenutke, ko njenemu možu hitro pade sladkor, gospa Božičkova v rokavu skriva prav poseben recept. Potrebno je le hitro in enostavno napolniti skledo z raznovrstnimi sestavinami in veselje dobrodušnega belobradeža je zagotovljeno!
V skledo natlačene sestavine tvorijo božični tiramisu, ki se ponaša z izrazitim prazničnim okusom po cimetu in brusnicah.
Recept je nastal v sodelovanju z Mercatorjem, pošteno začinil pa ga je kralj začimb Kotányi. Klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
Za sočno zloženko si nagrabi:
500 g mascarpone sirčka
3 jajca (ali 250 ml sladke smetane, če ne želiš uporabiti surovih jajc)
1 bourbon vanilijev sladkor Kotányi
1 zavitek savoiardi (baby) keksov
300 g zamrznjenih brusnic
6 žlic sladkorja v prahu
500 ml 100 % pomarančnega soka
pol žličke mletega cimeta Kotányi
250 ml sladke smetane
[adinserter block=”1″]
Najprej pripravi brusnično osnovo. Brusnice segrej v kozici s 3 žlicami sladkorja v prahu, da se malce razpustijo.
Jajca razbij in loči beljake od rumenjakov. Prve prebutaj v čvrst sneg, slednje pa skupaj z vanilijevim sladkorjem penasto stepi. K rumenjakom primešaj mascarpone.
V rumenjakovo-mascarponejevo mešanico stresi pol žličke cimeta in preostale 3 žlice sladkorja v prahu, zatem pa nežno vmešaj še sneg iz beljakov. V kolikor se izogibaš surovim jajcem, jih izpusti in stepi 250 ml sladke smetane, ki jo skupaj s cimetom in sladkorjem primešaš k mascarponeju.
Hitro, preden prilomasti Božiček, ki je že ves sestradan od pripravljanja daril!
[adinserter block=”2″]
Kekse na hitro potunkaj v pomarančno kopel (ne predolgo, sicer bodo razpadli) in jih razporedi po dnu sklede. Premaži jih z brusnicami, a ne pretiravaj, da ne bo pregrenko in čez nanesi plast kreme. Zopet ponovi vrstni red plasti (keksi, brusnice, krema), gradnjo tiramisuja pa zaključi s podstreho iz piškotov in kritine iz 250 ml sladke smetane, ki jo čutno stepeš.
Gospa Božičkova dobro ve, da njenemu radodarnemu možu izgled sladice veliko pomeni, zato si da duška in vrh tiramisuja čisto zasuje s cimetovimi palčkami, zvezdnatim janežem ter semeni in rezinami granatnega jabolka.
Najpomembnejši je pa seveda okus. Ob ugrizu te preseneti srdita bitka za brbončice med nežno cimetovo-vanilijevo kremo, sladkimi brusnicami in sočnimi piškoti.
Nič čudnega, torej, da ima božiček povsem zapacano brado. Njegova žena pa zavija z očmi.
Tiramisujast tek!