Božični čokoladni kruh z oreščki
Iz daljave se že sliši hohotanje! Le še 6 dni.
Malokaj je boljše od kruha in še manj okusnejše od čokolade. Čokoladni kruh je tako že na papirju zmagovalna združitev.
Največji oboževalec z oreščki in čokoladnimi koščki natlačenega hlebčka pa je prav Božiček! Mnogokrat se odpravi s trebuhom za čokoladnim kruhom in nič hudega slutečim gospodinjam izmakne kos ali dva.
V temnem hlebčku je skrito:
500 g moke
80 g sladkorja
3 žlice kakava
3,5 dl mleka
sol
kocka kvasa
Midva sva uporabila grenek kakav, zaradi česar je bil tudi kruhek rahlo grenek. Če ti to ne ustreza, lahko uporabiš oslajen kakav.
V eno posodo vrzi 2,5 dl toplega mleka, nadrobljen kvas in dve žlici sladkorja, v drugo pa natresi kakav, moko, pol žličke soli in preostali sladkor. Ko se vsebina prve posode dramatično napihne, jo zmešaj z vsebino druge posode in preostalim 1 dl mleka. Po potrebi dodaj mleko ali moko.
Čokolado in oreščke na grobo nasekljaj in jih vgneti v čokoladno testo. Eno uro ga pusti pri miru, da se od ponosa napihne.
Med čakanjem se ti zazdi, da pod oknom slišiš pritanjeno hohotanje.
Vzhajan hlebček skotali na pekač, obdan s papirjem za peko, nato pa zapri v pečico, segreto na 200 stopinj. Po 25 minutah zmanjšaj temperaturo na 180 stopinj in peci še 5-10 minut.
Med čokoladno peko se poskusi zamotiti s prepevanjem prazničnih hitov. Ko je kruhek pečen, ga pusti pri miru, da se malce ohladi.
Nedolgo zatem pa opaziš Božička, kako se z iskrico v očeh po prstih prikrade do kruha.
Božiček se drži starega pregovora: čokoladnega kruha se največ poje. Hitro si odseka kos in jo ucvre skozi dimnik.
Medtem, ko se Bužiček trudi stlačiti skozi dimnik, se ti posladkaj s kosom temnega hlebčka.
Namaz, kot je Nutella, se izvrstno poda k oreščkom in rahli grenkosti mehkega kruha.
OPOZORILO: peka božičnega čokoladnega kruha lahko privabi lačnega Božička!