Božičkov steak sendvič
Čez okroglih 10 dni te obišče dobrodušni belobradež!
Božičku se dela manjša krivica. Vse zgodbe in filmi prikazujejo, kako se Božičku ob božičnem drevescu pušča piškote in mleko, češ, da je povsem nor na to in si drugega res ne želi.
No, midva sva okroglega moža povprašala o tem in nama je zaupal, da si bolj kot klasičen duo piškotov in mleka želi, da bi ga kje pričakal bogat steak sendvič z mehko štručko, popolno pečenim ribeye steakom, karamelizirano čebulo, camembert sirom in majonezno omako z brusnicami.
Zraven pa kozarec piva in pest pomfrija, seveda 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Sestavine:
1 ribeye steak
4 štručke
2 žlici majoneze
2-3 žličke brusničnega džema
2 veliki rdeči čebuli
1 žlica sladkorja
1 žlica balzamičnega kisa
sveži timijan
0,5 žlice masla
125 g sira camembert
sol
poper
Postopek
Karamelizirana čebula:
- Čebuli olupi, ju prepolovi in nareži na enakomerne polkolobarje, debele približno 0,5 cm.
- Manjšo ponev pristavi nad nizek-srednji ogenj in vanjo vlij žlico oljčnega olja.
- V ponev stresi čebulo, jo premešaj, da se plasti čim bolj ločijo in vanjo frcni sol.
- Na tak način čebulo kuhaj toliko časa, da se povsem zmehča, približno 40-50 minut.
- Cilj je mehka čebula in ne pražena. Če vidiš, da se čebula pričenja žgati, zmanjšaj ogenj in dodaj kako žlico vode.
- Ko je čebula že mehka in potemnela, dodaj balzamični kis in rjavi sladkor.
- Kuhaj še 5 minut, da se sladkor raztopi, kis pa izgubi svoj rezek okus.
Steak:
- Pol ure pred peko postavi steak na sobno temperaturo.
- Osuši ga s papirnato brisačko.
- Tik pred peko kos mesa z obeh strani pošteno posoli in popopraj.
- Pečico segrej na 170 °C.
- Priporočava, da odpreš okno ali dve in do konca nažgeš napo, saj se bo pošteno kadilo.
- Na šporget postavi ponev, ki lahko roma v pečico. Če take nimaš, preprosto vzemi katerokoli.
- Ne glede na izbrano ponev, pod njo razkuri ogenj na visoki stopnji.
- V ponev vlij žlico olja. Ko se prične kaditi, je ravno dovolj razbeljena za peko steaka.
- Steak peci najprej na eni strani 1-2 minuti, da dobi karamelizirano skorjico.
- Steak obrni, v ponev pa vrzi 2 vejici timijana in pol žlice masla.
- Stopljeno maslo polivaj čez steak kako minuto, nato vse skupaj prenesi v pečico.
- Če nimaš prave ponve, potem prestavi steak na ogret pekač, čez njega pa polij maslo s timijanom.
- V pečici naj se peče do željene stopnje zapečenosti. Močno priporočava uporabo termometra za meso. Če želiš steak zapečen medium rare, ga iz pečice vzemi, ko ima njegova sredica 53 °C, za srednje zapečenega pa pri 57 °C.
- Čas peke je odvisen od stopnje zapečenosti in debeline steaka, v pečici pa naj ne bi bil dlje od 8-10 minut.
- Po peki ga prenesi na krožnik ali rezalno desko in ga pokrij z aluminijasto folijo.
- Tako ga pusti pri miru 5-10 minut.
Omaka:
- Zmešaj 2 žlici majoneze, ščepec soli in ščepec popra.
- Dodaj 2-3 žličke brusničnega džema in površno zmešaj.
Sendvič:
- Pečico nastavi na žar funkcijo, najvišja stopnja.
- Steak nareži na čim tanjše rezine.
- Sir camembert nareži na tanke rezine.
- Štručke razpolovi, spodnjo polovico pa premaži z omako.
- Na omako naloži karamelizirano čebulo.
- Na vrsti so rezine mesa, ki jih razvrstiš po čebuli.
- Povsem na koncu pridejo še rezine camemberta.
- Vse skupaj postavi v pečico pod žar in budno spremljaj dogajanje, saj se lahko hitro kaj zažge.
- Ko se pričnejo na siru delati mehurčki, potem je sendvič nared!
- Postrezi ga z ocvrtim krompirčkom in hladnim pivom 🙂
Božičkov tek!