Bezgov cheesecake brez peke
Torta šabesa
Ko v teh dneh pohajkuješ naokoli, te spremljata vedno bolj vroče sonce in nežen vonj po cvetočem bezgu.
Da si malce oddahneš od vročine, si pripravi osvežilen bezgov cheesecake brez peke, ki je poln arome tega ščetičevca.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno dno:
180 g piškotov digestiv
90 g masla
Bezgova krema:
600 g sirnega namaza (npr. Philadelphia)
250 ml smetane
sok 1 limone
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
4 listi Dr. Oetker želatine
200 ml bezgovega sirupa
2-3 žlice sladkega prahu
Bezgov žele:
150 ml bezgovega sirupa
100 ml vode
1 žlica Dr. Oetker gustina
3 listi Dr. Oetker želatine
Navedene količine ustrezajo torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš model drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- V sekljalnik stresi 180 g piškotov in jih fino zmelji.
- Dodaj 90 g stopljenega masla in premešaj.
- Sestavi tortni model – na tortno podlago položi tortni obroč, nastavljen na 20 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Piškotno zmes stresi v tortni model in jo potlači ob dno, pogladi in poravnaj.
Bezgova krema:
- V hladni vodi namoči 4 lističe želatine in jih pusti, da se napojijo.
- V kozico zlij 200 ml bezgovega sirupa, ki ga segreješ do vretja.
- Kozico odstavi, v sirup pa vrzi ožeto želatino.
- Z metlico mešaj, da se vsa želatina stopi, nato pusti, da se zmes malce ohladi.
- V posodo stresi 600 g sirnega namaza ter dodaj žličko limonine lupinice in sok ene limone.
- Dodaj 2-3 žlice sladkega prahu in električno premešaj.
- Prilij ohlajen bezgov sirup z želatino in zmiksaj.
- V drugi posodi stepi 250 ml sladke smetane.
- Stepeno smetano s spatulo vmešaj v kremo.
- Kremo nanesi v tortni model, nato jo poravnaj in pogladi.
- Torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Bezgov žele:
- V hladni vodi namoči tri lističe želatine in jih pusti, da se napojijo.
- V kozico zlij 150 ml bezgovega sirupa in 100 ml vode.
- Zmes zavri, nato vanjo stresi mešanico ene žlice gustina in ene žlice hladne vode.
- Mešaj z metlico, da se zmes zgosti, nato kozico odstavi, vanjo pa vrzi ožeto želatino.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi, nato ohladi bezgovo zmes do mlačnega.
- Bezgovo mešanico vlij na bezgovo kremo.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Okrasitev:
- Torto okrasi po želji, midva sva ji uredila krono iz stepene smetane in bezgovih cvetov.