Babka s temno čokolado
Smotana ko zajla
Babka je nekakšna ožeta potica, ki svojih intenzivnih čokoladnih plasti ne skriva, temveč jih ponosno postavi na ogled. Njena priprava je precej enostavnejša od potice, saj se lahko oblikovanja lotijo tudi zvijanja nevešči sladkosnedneži.
Krasita jo puhasto kvašeno testo in ekstra čokoladen nadev. Le kdo se ji lahko upre, babki zviti?
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Testo:
260 g bele pšenične moke
100 ml mlačnega mleka
35 g stopljenega masla
0,5 vrečke Dr. Oetker suhega kvasa
45 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
1 jajce
1 ščepec soli
Čokoladni nadev:
150 g temne čokolade
100 g masla
50 g Dr. Oetker Sladkega prahu
50 g Dr. Oetker kakava za kolače
Postopek
Testo:
- V večjo posodo stresi 260 g moke, 45 g sladkorja, pol vrečke suhega kvasa in en ščepec soli.
- Vse skupaj premešaj, v sredini pa izkoplji jamico.
- V odprti kop zlij 100 ml mlačnega mleka, 35 g stopljenega masla in žličko vanilijeve arome.
- V posodo ubij še jajce.
- Sestavine premešaj, da se povežejo, nato pa jih zgneti v voljno in prožno testo.
- Posodo pokrij in jo postavi na toplo, da testo vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Nadev:
- V kozico nameči 150 g temne čokolade, 100 g masla, 50 g sladkega prahu in 50 g kakava.
- Kozico pristavi nad nizek ogenj in mešaj, da dobiš homogeno čokoladno zmes.
- Pusti, da se čokoladna zmešnjava malce ohladi – ne sme biti prevroča in pretekoča, temveč lepo mazljiva.
Prepletanje in peka:
- Testo razvaljaj v pravokotnik debeline 0,5 cm. Celega premaži s čokoladnim nadevom, pri čemer pusti 2 cm od robov prazna.
- Testo zvij v dolgo rulado, kot za potico.
- Pograbi nož in cel čokoladni zvitek po dolgem razpolovi.
- Obe polovici prepleti okoli skupne osi, dobljen čokoladni zaplet pa prenesi v pekač, ki ga prej premažeš z maslom.
- Babko pokrij s krpo in jo pusti, da 30 minut v miru vzhaja.
- Čokoladno babko premaži z mešanico jajca in ene žlice mleka, nato pa jo za 30 minut prepusti pečici, segreti na 180 °C.