Ajdovi kaneloni s šampinjoni
Kanelon, šampion!
Ne moremo klepetati o jesenskih kulinaričnih dobrotah, ne da bi rekli kakšno na temo tandema ajde in gob. Krepki zemeljski okusi, ki jih pričara omenjeni duo, so kot nalašč za umirjanje tempa toplejših in bolj suhih dni.
Ker se ajda pojavi v vseh mogočih oblikah, jo lahko z gobicami spajdašimo na najrazličnejše načine. Midva sva ucvrla po nama najljubši poti in sva ocvrla kanelone iz ajdovih palačink z nadevom iz šampinjonov.
Seveda lahko namesto šampinjonov uporabimo kako drugo gobo (jurček je kralj), a je kukmak na policah trgovin prisoten skozi vse leto, poleg tega pa je občutno cenejši.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Ajdove palačinke:
2 jajci
400 ml mleka
130 g ajdove moke
40 g ostre moke
Sol
Olje
Nadev iz šampinjonov:
500 g šampinjonov
2 stroka česna
1 čebula
Timijan
200 g kremnega sira
1 žlica sesekljanega peteršilja
Sol
Poper
Panada in cvrtje:
Moka
2 jajci
Drobtine
Rastlinsko olje
Postopek
Ajdove palačinke:
- Jajci ubijemo v posodo, dodamo pošten ščepec soli in ju z metlico divje stepemo.
- V posodo zlijemo mleko in stresemo obe moki.
- Sestavine zmešamo v homogeno maso, ki jo pustimo 15 minut pri miru.
- Ponev za palačinke dobro segrejemo in po njej razmažemo žličko olja.
- V ponev vlijemo tričetrt zajemalke mase, ki jo z nagibanjem razporedimo po celi površini.
- Ko je palačinka na vrhu suha, jo z lopatko previdno obrnemo in pečemo še 15 sekund.
- Po tem postopku spečemo vse palačinke.
Nadev iz šampinjonov:
- Šampinjone na drobno sesekljamo – z nožem ali s sekljalnikom.
- Česen fino sesekljamo, čebulo pa narežemo na drobne kocke.
- Široko ponev postavimo nad srednji-visok ogenj in v njej raztopimo žlico masla.
- Dodamo čebulo in jo med mešanjem pražimo 5 minut.
- V ponev stresemo še česen in pražimo 2 minuti.
- Na vrsti so šampinjoni, ki jih vržemo v ponev skupaj s ščepcem soli in vejico timijana.
- Pražimo jih toliko časa, da izpustijo tekočino, ki povre.
- Ponev odstavimo, v šampinjonovo zmes pa vmešamo kremni sir.
- Dodamo žlico sesekljanega peteršilja ter posolimo in popopramo po okusu.
Kaneloni – priprava:
- Za fabriko kanelonov si pripravimo tri globoke krožnike za klasične panadne postaje: v prvi se nahaja moka, druga vsebuje razžvrkljani jajci z dvema ščepcema soli, v tretji pa pripravimo kupček krušnih drobtin.
- Ajdovo palačinko namažemo z nadevom iz šampinjonov, pri tem pa pustimo 2 cm ob robu palačinke nenamazana.
- Palačinko z leve in desne strani zapognemo navznoter na mestu, do kjer sega namaz.
- Spodnjo stran prav tako zapognemo čez namaz, nato palačinko tesno zvijemo proti vrhu. Pazimo le, da ne zvijemo pretesno, sicer bomo nadev iztisnili ven.
- Nadebudni kanelon z eno roko povaljamo v moki in ga prenesemo v jajčno kopel.
- Z drugo roko ga dobro ojajčimo, nato ga odcedimo in prenesemo na zadnjo postajo.
- S suho roko po kanelonu posujemo drobtine, nato ga še temeljito povaljamo v njih z vseh strani.
- Kanelone zbiramo na krožniku.
Kaneloni – cvrtje:
- V srednje velik lonec vlijemo za tri prste olja in ga postavimo na srednji-velik ogenj.
- Olje je segreto na delovno temperaturo, ko vanj pomočimo ročaj kuhalnice, okoli njega pa se pričnejo ustvarjati mehurčki.
- Naenkrat cvremo 2-3 kanelone, nared pa so, ko so zlatorjavo zapečeni, kar traja približno 5 minut. Vmes jih vsaj enkrat obrnemo.
- Ocvrte kanelone odcedimo in jih prenesemo v globoko posodo z obilico papirnatih brisačk.
- Kanelone pomlatimo še vroče, hladne pa ogrejemo s ponovnim cvrtjem ali s kratko peko v pečici.
- Odvečne neocvrte kanelone lahko zamrznemo – pred zaužitjem jih ne odtajamo, le cvremo jih nekaj minut dlje.