Karamelni puding (flan)
Crème caramel, ki bo uspel!
Decembrska praznična kuharija je pred vrati in časa za trening ni več veliko. Predlagava, da vseeno nabrusiš spatulo in podmažeš model ter se preizkusiš v pripravi slastnega flana v obliki venčka.
Ta španska kremna poslastica je super uvod v vse, kar te čaka v prihajajočem mesecu: je nežna, bogata, drzna in oh, kako sladka.
Upava, da si pripravljen, kmalu bo šlo zares 🙂




Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Krema:
5 jajc
380 ml mleka
250 ml sladke smetane
100 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
naribana lupinica 1 limone
1 vrečka Dr. Oetker bourbon vanilin sladkorja
Karamelna omaka:
200 g sladkorja
2 žlici vode
Potrebuješ še model za šarkelj.
Postopek
Karamelna omaka:
- Sladkor in vodo stresi v ponev.
- Nad srednje-nizkim ognjem ju strpno segrevaj brez vmesnega mešanja, dokler ne nastane karamela jantarne barve.
- Nastalo karamelno lavo previdno vlij v model za šarkelj.
Krema:
- Jajca zasuj s sladkorjem in bourbon vanilin sladkorjem ter jih vehementno premlati, da popenijo.
- Dodaj naribano limonino lupinico in vanilijev ekstrakt.
- Mleko in sladko smetano zlij v kozico ali stlači v mikrovalovko in ju segrej do toplega
- Toplo mlečno zmes v curku električno primešaj k jajčni mešanici.
- Zmes pretoči čez fino cedilo, da se znebiš ostankov jajc in dobiš gladko kremo.
Gradnja pudinga:
- Kremno zmes prelij čez karamelo v modelu za šarkelj.
- Na sredino visokega in širokega pekača postavi model, okoli njega pa previdno natoči vrelo vodo, da ustvariš vodno kopel.
- Vse skupaj zalučaj v pečico, razkurjeno na 160 ºC, in peci 45–60 minut.
- Ko je peke konec, pusti, da se puding ohladi na sobno temperaturo.
- Spokaj ga v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 5 ur, še raje pa čez noč.
- Preden model suvereno zvrneš na servirni krožnik, v puding prebodi 5 lukenj povsem do dna, da vakuum popusti.












