Tagliatelle v kremni omaki s kozicami
Drobno meketanje v prepletu kremnih testenin
Včasih se se moramo izdatno pockrljati in si privoščiti bogato in drzno kosilo. Med slednje spada tudi preplet finih testenin tagliatelle s sočnimi kozicami v nesramno kremni omaki.
Kljub pogostemu vihanju nosov nad združitvijo morskih dobrot z mlečnimi izdelki, se kozice v taki omaki počutijo nadvse udobno. Žal pa je njihov užitek kratkotrajen – bogat testeninski preplet v ponvi izgine, kot bi uščipnili.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Kozice:
500 g repkov večjih kozic (npr. tigraste)
1/2 žličke soli
1 ščepec popra
1/3 žličke mlete paprike
oljčno olje
Testenine in omaka:
400 g testenin tagliatelle
1 šalotka
1 strok česna
2 žlici masla
50 g parmezana
1 dl suhega belega vina
200 ml sladke smetane
peteršilj
lupinica 1 limone
sol
poper
Postopek
Kozice:
- Po dolgem v vsak repek zarežemo z ostrim nožem in ven potegnemo črevo.
- Začinimo jih s soljo, poprom in mleto papriko.
- V večjo ponev vlijemo 1–2 žlici oljčnega olja in ga dobro segrejemo.
- Na njem popečemo polovico kozic, po 1–2 minuti na vsaki strani.
- Prenesemo jih na krožnik, nato v ponev kanemo še malo olja in popečemo še preostale kozice.
Omaka:
- V ponev, kjer smo popekali kozice, vržemo maslo.
- Na njem popražimo sesekljano čebulo, da postekleni.
- Dodamo na drobno sesekljan česen in pražimo, da zadiši.
- Prilijemo vino in mešamo, dokler skoraj povsem ne izpari.
- Vmešamo smetano, nato med mešanjem kuhamo, da se omaka zgosti.
- Ponev odstavimo in v omako vmešamo nariban parmezan.
- Solimo in popramo po okusu.
Testenine:
- Med pripravo omake skuhamo tagliatelle al dente po navodilih z embalaže.
- Odcedimo jih, pri tem pa prihranimo skodelico tekočine, v kateri so se kuhale.
Kozice v omaki:
- Odcejene testenine in kozice stresemo v omako in dobro premešamo.
- Če je omaka pregosta, dodamo malo tekočine od testenin.
- Vmešamo nastrgano limonino lupinico, na koncu pa po vsem potresemo še sesekljan peteršilj.