Poševni piškoti

Le še 21 dni nemirnega pričakovanja daril

 

Božiček ve, da mora svoje prevozno sredstvo redno servisirati. Poleg tega, da povoska sani, mora poskrbeti tudi za vprego. Morda ne veš, ampak na severnem tečaju je splošno znano, da se Rudolf in njegovi sojeleni prehranjujejo le s piškoti. Letos jih želi presenetiti in jim namesto zvezdic, krogov in ostalih prežvečenih oblik speči poševne piškote.

posevni piskoti-2

Previdno pokukaj v Božičkovo kuhinjo, da vidiš, kako napravi te zverinsko okusne piškote.

posevni piskoti-4
Postrani piškoti ponujajo:
250 g moke
160 g masla sobne temperature
130 g sladkorja
1 jajce
1 strok vanilije
kardamom
ščepec soli
pol žličke pecilnega praška
limonino lupinico
marmelado

posevni piskoti-1
Skozi okno opazuješ bradatega moža, kako se gibčno premika po rdeče-beli kuhinji. Hiro zagrabi posodo in vanjo strese moko, sladkor, pecilni prašek, sol, semena stroka vanilije, ščepec limonine lupinice ter ščepec ali dva kardamoma. Vsebino posode premeša, nato vanjo vrže maslo in aromo vanilije ter ubije jajce.
Zaviha si rokave in iz sestavin zgnete kepo, katero zavije v folijo in za 30 minut postavi v hladilnik.

posevni piskoti-6
Kepo nato razdeli na tri enake dele, katere razvalja v dolge kače. S kuhalnico v vsako izmed njih vtisne kanal za marmelado.

posevni piskoti-7
Božiček zdaj natlači marmelado v dresirno vrečko, medtem pa si brunda praznične melodije. V kanale iztisne marmelado po celi dolžini, nato pa marmeladaste kače ponovno postavi za 10 minut v hladilnik.

posevni piskoti-8
Dobrodušni okroglež nekaj šari po nastavitvah pečice, zato napni oči. Opaziš, da jo je segrel na 180 stopinj poševno in vanjo položil pladenj s polmetrskimi piškoti. Le kaj počne?

posevni piskoti-5
Sumljivo dolge piškote po 15 minutah vzame iz pečice in iz predala izvleče mačeto. Ob grozljivo dobrodušnem hohotanju poševno razseka dolge kače na približno 2 cm debele piškote. Naenkrat ima pred sabo cel kup poševnih piškotov in na usta se mu prikrade nasmeh.
To bodo jelenčki veseli!

posevni piskoti-3
Poševni tek!

One comment

Leave a Reply