Peresno lahko pecivo z grškim jogurtom

Nizkokalorična slaščica, kateri se še Zevs ne bi mogel upreti

 

Malo znani grški bog slaščic, Zukros, je zaslužen za vse sladke dobrote, kar jih poznamo. V največji ponos so mu bili trije sinovi: Torton, Palatinkos in Dietos. Slednji je trdil, da okusnosti slaščice ne pogojuje zvrhana malha kalorij. To pecivo prihaja naravnost iz njegovih legend.

DSC04380-9
Za rahel mandljev biskvit nabavi:
3 jajca
30 g ovsene moke
60 g mletih mandljev
8 g naravnega sladila SugarSweet 1:10 (ali 80 g sladkorja v prahu)
1 žlica kisle smetane

DSC04274-1
Puhasta jogurtova krema sestoji iz:
180 g lahkega navadnega jogurta
400 g grškega jogurta z 0% maščobe
250 ml sladke smetane (midva sva uporabila 300 ml kokosove smetane za stepanje, ker ima polovično kalorično vrednost)
6 lisičev želatine
1 strok vanilije
1 žlička vanilijevga ekstrakta
10 g naravnega sladila SugarSweet 1:10 (ali 100 g sladkorja v prahu)

Sočnost zagotoviš z:
marmelado (brez dodanega sladkorja)
4 kiviji

Po navodilih boga Dietosa lahko kalorično vrednost peciva močno zmanjšaš z nadomestilom sladkorja s sladilom SugarSweet. Pri doziranju upoštevaj na embalaži navedeno razmerje (npr. 1:10 – 1 žlička stevie = 10 žličk sladkorja).

DSC04332-5
Pripravo mitološkega kolača prični z biskvitom. Loči beljake in rumenjake in k slednjim vtresi sladkor ali naravno sladilo ter jih penasto stepi. Dodaj jim zvrhano žlico kisle smetane, ovseno moko in mandlje, nato pa vse skupaj po grško zmešaš. V ločeni posodi namlati beljake in jih s spatulo nežno vmešaj k ostali masi.
V pekač, obložen s papirjem za peko vlij dobljeno maso in ga zalučaj na pečične počitnice za 12-13 minut pri 180 stopinjah.

greek
Kot Zevs ne more brez Here, tudi biskvit ni pravi brez kreme.
Najprej v hladni vodi namoči lističe želatine.

Značilno gosto in kremasto strukturo grškega jogurta pridobivajo z odstranjevanjem sirotke v postopku odcejanja kravjega ali ovčjega čvrstega jogurta. Je bogat vir kalcija in beljakovin. Na prebavo deluje blagodejno, zaradi odcejanja pa vsebuje manj sladkorja.
Grški jogurt lahko pripraviš tudi doma. V cedilo položi gazo in vanjo stresi navadni čvrsti jogurt. Odcejaj ga nekaj ur, dokler na gazi ne ostane gosta kremasta zmes, ki ji pravimo grški jogurt.

V posodi stepi smetano do stepene smetane. V drugo posodo stresi grški in navadni jogurt, vsuj sladkor ali naravno sladilo, dodaj izdolbena semena vanilijevega stroka in prilij žličko vanilijevega ekstrakta.
Ožemi želatino in jo na nežnem ognju stopi v štirih žlicah vode. Ob stalnem elektro-mešanju vlij želatino v mešanico z jogurtom. Preostane le še vmešanje stepene smetane, vmešaj jo nežno z spatulo.

DSC04337-6
Zdaj bi moral biti biskvitek že pečen. Pusti, da se rahlo ohladi, nato ga pa dobrodušno na debelo premaži s sebi ljubo marmelado (nama ljuba je brez dodanega sladkorja).

DSC04340-7
Puhasto kremo enakomerno razporedi po biskvitu in pekač postavi v hladilnik. Ko s težkim srcem zapiraš vrata hladilnika, se s solzico v očeh poslovi od slaščice za en dan.

DSC04344-8
Naslednje jutro se prebudi s skoraj bolečim nasmeškom. Po kaskadersko se vrzi iz postelje, zanemari psa, ki si želi na sprehod, šprintaj do hladilnika in z vso nežnostjo postavi pecivo na pult.
Počasi ga izvleči iz posode, nato pa ga ob grškem bojnem kriku razkosaj na sladke kvadre.
Sočne rezine kivija na vrhu sta le piki na ü.

DSC04420-15
Ob uporabi SugarSweet in kokosove smetane, vsebuje vsak konkreten kos peciva le okoli 100 kalorij. Legenda pravi, da je pričujoč kolač tako lahek, da je Ikarja odneslo preblizu k soncu.

DSC04385-10

Mljask-mljask!

6 comments

 1. Mojca says:

  Tole je res globalno nebeško dobro – res pa je, da sem naredila iz “ta prave” smetane in “ta pravega jogurta”, s “tapravimi % maščob. Ampak brez sladkorja! In je bilo božansko! Samo za biskvit sem dala polovično sladkorja.

 2. Annja says:

  Nebešjo dobro pecivo!!!
  Ni piknika ali zabave ker nebi bilo tole pecivo prisotno!!! =)
  Drugače pa vse pohvale, ker je ta spletna stran res fenomenalna in dobim veliko idej!!!

  • midva says:

   Annja,

   hvala za zvrhane žlice pohval 🙂 Naju veseli, da vam je pecivo všeč in da dobivaš ideje na najini strani!

   LP, Midva 🙂

 3. Urška says:

  Pozdravljena,

  prvo naj pohvalim, da imata odlične recepte 🙂
  zanima pa me, ali moram količino sestavin kaj zmanjšati, če bi želela narediti pecivo v okroglem pekaču 26cm premera?

Leave a Reply