Bunkasta jelka

Božiček te bo obiskal čez 17 dni

 

Tako je, 17 dni! In ti še nimaš postavljenega božičnega drevesca? Brž v kuhinjo – ni še prepozno.

Jelka-5

Za božičnega iglavca si priskrbi:
300 g pšenične polnozrnate moke
300 g pšenične bele moke
300 ml mleka
50 g masla
1,5 žličke soli (oz. po okusu)
1 žlico sladkorja
1 žlico olivnega olja
kocko svežega kvasa
zavitek mocarele v kosu (ne v slanici)

Ker današnjega peciva ne pečeš za lubadarje, tvoja jelka ne bo lesena, marveč iz mehkega mlečnega kruha.
Najprej se loti kvasca: mleko segrej, vanj pljuskni maslo, počakaj da se stopi, vtresi sladkor in ohladi do mlačnega. Dodaj dve žlici bele moke ter kvas in pusti mešanico, da vzhaja.
V posodo presej obe vrsti moke in dodaj ostanke polnozrnate moke na cedilu. V vrh mokaste grmade naredi vrtačo in vanjo stresi sol ter vlij olje in kvasec. Dobljeno premešaj v maso za jelko, katero po tesarsko konkretno pooblaj do prožnega testa. Po potrebi dodaj mleko ali moko.
Pusti ga vzhajati dobro uro.

Jelka-1

Vzemi košček testa, ga splošči, v sredino natlači mocarelo in tesno zvij v srednje velik božični okrasek, da sir ne izteče.

Jelka-2

Dobljene mocarelne cmočke geometrijsko zbunkaj v obliko jelke.
S pomočjo piškotnega modela izreži zvezdo in s pomočjo rok posvaljkaj deblo.

Jelka-3

Drevesce zlobno postavi v kontrolirani požar, ki naj se širi 20-25 minut pod kotom 190 stopinj.
Zatem pretreseno jelko vzemi iz pečice in ji nakloni nekaj minut, da pride k sebi. Od hudega lahko pušča smolo.

Jelka-4

Na vrsti je krašenje božičnega iglavčka. Tu si daj duška, saj lahko uporabiš, kar ti srce poželi. Najini sta si poželeli na kolobarčke narezano mlado čebulo.

Jelka-6

Mojstrovino postavi pred preizkuševalce, v roke vzemi štoparico in izmeri, koliko časa mora preteči, da od jelke ostane le še žaganje.

Jelka-7

Darila bodo morala letos pod drugo drevo. Dober tek!

3 comments

Leave a Reply