Božični tiramisu

Še 23 dni do zamašenega dimnika

 

Za trenutke, ko njenemu možu hitro pade sladkor, gospa Božičkova v rokavu skriva prav poseben recept. Potrebno je le hitro in enostavno napolniti skledo z raznovrstnimi sestavinami in veselje dobrodušnega belobradeža je zagotovljeno!

bozicni-tiramisu-2-of-9
V skledo natlačene sestavine tvorijo božični tiramisu, ki se ponaša z izrazitim prazničnim okusom po cimetu in brusnicah.

bozicni-tiramisu-3-of-9
Recept je nastal v sodelovanju z Mercatorjem, pošteno začinil pa ga je kralj začimb Kotányi. Klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.

Za sočno zloženko si nagrabi:
500 g mascarpone sirčka
3 jajca (ali 250 ml sladke smetane, če ne želiš uporabiti surovih jajc)
1 bourbon vanilijev sladkor Kotányi
1 zavitek savoiardi (baby) keksov
300 g zamrznjenih brusnic
6 žlic sladkorja v prahu
500 ml 100 % pomarančnega soka
pol žličke mletega cimeta Kotányi
250 ml sladke smetane

bozicni-tiramisu-1-of-9
Najprej pripravi brusnično osnovo. Brusnice segrej v kozici s 3 žlicami sladkorja v prahu, da se malce razpustijo.

Jajca razbij in loči beljake od rumenjakov. Prve prebutaj v čvrst sneg, slednje pa skupaj z vanilijevim sladkorjem penasto stepi. K rumenjakom primešaj mascarpone.

bozicni-tiramisu-8-of-9
V rumenjakovo-mascarponejevo mešanico stresi pol žličke cimeta in preostale 3 žlice sladkorja v prahu, zatem pa nežno vmešaj še sneg iz beljakov. V kolikor se izogibaš surovim jajcem, jih izpusti in stepi 250 ml sladke smetane, ki jo skupaj s cimetom in sladkorjem primešaš k mascarponeju.

bozicni-tiramisu-9-of-9
Hitro, preden prilomasti Božiček, ki je že ves sestradan od pripravljanja daril!

Kekse na hitro potunkaj v pomarančno kopel (ne predolgo, sicer bodo razpadli) in jih razporedi po dnu sklede. Premaži jih z brusnicami, a ne pretiravaj, da ne bo pregrenko in čez nanesi plast kreme. Zopet ponovi vrstni red plasti (keksi, brusnice, krema), gradnjo tiramisuja pa zaključi s podstreho iz piškotov in kritine iz 250 ml sladke smetane, ki jo čutno stepeš.

bozicni-tiramisu-7-of-9
Gospa Božičkova dobro ve, da njenemu radodarnemu možu izgled sladice veliko pomeni, zato si da duška in vrh tiramisuja čisto zasuje s cimetovimi palčkami, zvezdnatim janežem ter semeni in rezinami granatnega jabolka.

bozicni-tiramisu-4-of-9
Najpomembnejši je pa seveda okus. Ob ugrizu te preseneti srdita bitka za brbončice med nežno cimetovo-vanilijevo kremo, sladkimi brusnicami in sočnimi piškoti.

bozicni-tiramisu-6-of-9
Nič čudnega, torej, da ima božiček povsem zapacano brado. Njegova žena pa zavija z očmi.

bozicni-tiramisu-5-of-9
Tiramisujast tek!

Leave a Reply