Zvezdnati kolač
Zvezda med kolači
Vsaka praznično obložena miza si ob kofetku zasluži izjemno sladico, ki na njej kraljuje. Tale kolač je pod površjem prava zvezda – dobesedno!
Pod krinko svetlega biskvita se v tem kolaču namreč skriva jedro iz kakavove zvezde, ki zagotovi tisti uau efekt, ki navduši zbrane okoli mize.
Prava zvezda v kolaču pa so tudi sestavine, saj sva za njegovo peko posegla po Dr. Oetker izdelkih.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Kakavov biskvit:
150 g moke
25 g Dr. Oetker kakava za kolače
100 g sladkorja
2 jajci
60 ml olja
60 ml mleka
0,5 žličke Dr. Oetker pecilnega praška
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
Svetli biskvit:
220 g moke
3 jajca
170 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
50 ml mleka
50 ml olja
220 g grškega jogurta
1 vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
Glazura:
1 vrečka Dr. Oetker temnega čokoladnega preliva
Dr. Oetker nastrgana čokolada
Postopek
Kakavove zvezdice:
- Pečico segrej na 180 °C.
- V skledo ubij 2 jajci in vsuj 100 g sladkorja. Vse skupaj penasto premlati.
- Primešaj 60 ml olja, 60 ml mleka in 1 žličko vanilijeve arome.
- V drugi posodi zmešaj 150 g moke, 25 g kakava in pol žličke pecilnega praška.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim, da dobiš homogeno zmes.
- Pograbi okrogel pekač s snemljivim obodom s premerom 26 cm in mu dno prekrij s papirjem za peko.
- Biskvitno maso vlij v pekač in jo poravnaj. Pekač nato zbaši v pečico.
- Biskvit za zvezdice se peče 15 minut pri 180 °C. Da je res pečen, preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
- Ko se biskvit ohladi, iz njega z modelčkom za piškote izreži zvezdice ali kak drug motiv.
Svetli biskvit:
- V skledo ubij 3 jajca in vsuj 170 g sladkorja ter 1 vrečko vanilijevega sladkorja. Vse skupaj penasto premlati.
- Primešaj 50 ml mleka, 50 ml olja in 220 g grškega jogurta.
- V drugi posodi zmešaj 220 g moke in 1 vrečko pecilnega praška.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim, da dobiš homogeno zmes.
- V pekač za kruh z merami 25 x 13 cm postavi papir za peko, nato pa vlij malo mase.
- Po masi tesno nanizaj zvezdice tako, da se stikajo s ploskvami.
- V pekač zlij še preostalo biskvitno maso.
- Kolač peci 45 minut pri 180 °C. Da je res pečen, preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
- Po peki naj se kolač ohladi.
Glazura:
- Vrečko z čokoladnim prelivom za 10 minut potunkaj v vrelo vodo, da se stali, nato glazuro enakomerno prelij po kolaču.
- Po vrhu kolač dekoriraj z zvezdicami, ki so ostale od izrezovanja. Ostanke biskvita lahko uporabiš za sladice v kozarčku.
- Vse skupaj posuj z nastrgano čokolado in s sladkorjem v prahu, nato pa kolač pogumno prereži, da razkriješ njegovo zvezdnato srce.
Noro dobra ideja, super sta.
Breda,
hvala lepa za pohvalo 🙂