Vrtanek
Smotan kot zajla
Za ta lično oblikovan kruhek je potrebno pobrskati po glavi kokoške Slovenije, saj izhaja iz Prekmurja. Gre za puhast bel kruh, spleten v kito in oblikovan kot venec.
Čeprav gre pri vrtaneku za preprost kruh, njegova oblika kar kliče po razkazovanju na praznični mizi. V tej različici se skriva še zaseka, ki se odlično ujame z dobrotami velikonočno obložene mize.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Testo za 4 vrtaneke:
1 kg moke
2 vrečki suhega kvasa
2 žlici sladkorja
2 žlički soli
2 jajci
100 g zaseke
580 ml mlačnega mleka
Premaz:
1 jajce
5 žlic mleka
Postopek
Priprava testa:
- V skledo stresemo moko in dodamo suhi kvas, sladkor in sol.
- Na sredini kupa moke izkopljemo jamico in vanjo vlijemo mleko in ubijemo jajci.
- Dodamo še zaseko, nato pa vse skupaj zmešamo in pregnetemo do voljnega testa, ki ga oblikujemo v kepo.
- Skledo pokrijemo s pokrovom ali vlažno krpo, nato pustimo testo na toplem, da vzhaja do dvojne velikosti – približno 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Testo razdelimo na štiri enake dele.
- Vsak del razpolovimo, obe polovici pa z dlanmi oblikujemo v dolgi, enako debeli kači.
- Obe kači zvijemo skupaj v kito, na koncu ju združimo, da dobimo venec – vrtanek!
- Postopek ponovimo s preostalim testom, da dobimo štiri take vrtaneke.
- V posodici zmešamo 1 jajce in 5 žlic mleka.
- Vrtaneke razporedimo po dveh pekačih, prekritih s papirjem za peko, in jih premažemo z jajčno zmesjo.
- Pustimo jih 30 minut, da malce vzhajajo.
- Pečemo jih 20-25 minut pri 180 °C.