Vložena čebula v balzamičnem kisu
Vekanje na zalogo
V kisu vložena čebula je odlična prijateljica sendvičev, burgerjev, steakov in solat, zato je imava midva v špajzi vedno kak kozarec.
Priprava vložene čebule je hitra in enostavna, zaradi balzamičnega kisa pa ima ta izvedenka drzen značaj.
Najlepše pri njej pa je, da se med pripravo razcmeriš za celo leto, potem pa pri uživanju ne potočiš niti ene same solze več!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1 kg rdeče čebule
1 l alkoholnega kisa za vlaganje
300 ml balzamičnega kisa
800 ml vode
1 žlica poprovih zrn
1 žlica gorčičnih semen
1 žlica soli
130 g sladkorja
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Sterilizacija kozarcev:
- Kozarce umij in jih s pokrovčki vred za 20 minut zapri v pečico, segreto na 100 °C.
Priprava tekočine:
- V velik pisker zlij oba kisa, vodo, sol in sladkor.
- Vse skupaj zavri, nato pa ogenj zmanjšaj.
Postopek:
- Čebulo olupi in nareži na enakomerne kolute.
- Za rezanje čebule priporočava mandolino ali ustrezen nastavek na multipraktiku. Delo se da sicer opraviti tudi z nožem, a je potrebna velika natančnost, kar pa ni lahko opravilo ob nenehnem joku.
- Čebulo stlači v še vroče kozarce.
- Poprova zrna in gorčična semena razdeli med kozarci. Potresi jih, da se začimbe razporedijo.
- V vsak tegelc natoči vročo tekočino do vrha, da pokriješ vso čebulo.
- Kozarce dobro zapri in pokrij s krpo. Pusti jih na sobni temperaturi do prihodnjega dne, da se počasi ohladijo.
- V temni in hladni špajzi bo čebula pridno čakala nekje do 9 mesecev.
Tako lično zapakirana čebula predstavlja tudi imenitno in osebno darilo – ideja za prihajajoče praznike 😉
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Čebulni tek!