Venec iz narezka z božičnim namazom
POZOR: ni za na vrata!
Božiček! Dovolj je lenarjenja in postopanja po Severnem polu! Vkup zbobnaj škrate, pripravi uniformo, očedi si brado, zmotiviraj jelene in počepni v nizki štart, saj nas do božiča loči le še 24 dni.
Kot vsako leto se zimska praznična sezona prične z vencem, pri katerem tokrat ni kuhe ali peke, temveč je spleten iz obilice izbranih mesnin, sira, oreščkov in sadja. Zraven pa spada skladovnica krekerjev in bazenček odličnega božičnega namaza s feto, suhimi brusnicami in orehi.
Tale venček je imenitna adventna predjed, namenjena druženju – a je lahko uvod v praznični december še okusnejši?
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Venec:
Mešani siri v kockah in rezinah
Suha salama
Sveža salama
Krekerji
Suho sadje
Sveže jagodičevje
orehi
Vejice rožmarina
Sveže strt poper
Božični namaz:
100 g fete
200 g sirnega namaza
1 pest suhih brusnic
2 pesti orehov
Poper
Postopek
Božični namaz:
- Vse sestavine za namaz natlači v multipraktik in jih zmiksaj, da dobiš mazljivo zmes.
Vrtnice iz suhe salame:
- Pograbi manjši kozarec, na njegov rob pa položi tanko rezino suhe salame.
- Rob kozarca naj bo nekje na polovici rezine salame, ki jo potem z obeh strani zapogneš navzdol.
- Na tak način nizaj rezine salame okoli roba kozarca, s tem, da prejšnjo delno pokriješ.
- Ko narediš dva kroga, kozarec obrni in se razveseli salamaste vrtnice.
Venec:
- Po robu okrogle deske z ročajem razporedi vejice rožmarina, po njih pa lično nanizaj posodice z božičnim namazom, vrtnice iz salame, zvitke iz sveže salame in sira v rezinah.
- Dodaj nakockan sir, jagodičevje, suho sadje in orehe.
- Vmes vtakni krekerje, vse skupaj pa rahlo posuj z grobo mletim poprom.
- Okoli ročaja zaveži prikupno pentljo, nato pa venec ponosno postavi na ogled.
- Naj se praznični december začne!