Velikonočni namaz
Zmaži ga!
Kot očitno veleva tradicija, je potrebno vsako veliko noč pretiravati s količino hrane. Z vso šunko v testu bi lahko nahranili pol vasi, pirhe pa spremlja nenavaden pojav, ko se ob izmenjavi nenadzorovano množijo. Prav vsi se domov vrnemo z več pirhi, kot smo jih počičkali.
Da ne bi velikonočnih jedi v isti obliki jedli nekam do sredine maja, ali pa jih celo nesramno zavrgli, predlagava, da iz njih pripravimo slasten namaz. Kremni velikonočni namaz v sebi skriva vse ključne sestavine tega praznika, za zajtrk pa se odlično odreže v beljakovih čolničkih ali na toastu.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine:
100 g sirovega namaza
200 g kuhane velikonočne šunke
2 žlički nastrganega svežega hrena
5 pirhov
½ žličke sladke mlete paprike
sol
poper
toast kruh
Postopek
Priprava:
- Pirhe olupimo in jih podolgem razpolovimo z nožem, ki ga prej zmočimo s hladno vodo.
- Rumenjake izbezamo iz njihovih jamic, pri tem pa pazimo, da ne poškodujemo beljakov.
- Šunko narežemo na drobne kocke.
- Rumenjake, nakockano šunko, nastrgan hren, mlečni namaz in mleto papriko zmečemo v sekljalnik ali blender, nato pa vse skupaj divje zmešamo do finega.
- Dobljen namaz solimo in popramo po okusu, pazimo le, da med okušanjem ne zmažemo kar celega namaza.
Postrežba:
- Ker pride namaza občutno preveč za jajčne polovice, pripravimo dodatno podlago zanj – iz rezin toast kruha izrežemo majhne krogce s pomočjo okroglega modelčka za piškote.
- Namaz stlačimo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom in z njim nabrizgamo simpatične rozete na toast krogce in na čolničke iz beljakov.