Velikonočne pletenice
Praznična poslastica brez zapletov
Ob vseh dobrotah, pod katerimi se šibi velikonočno obarvana praznična miza, znajo marsikoga zasrbeti pete. Ne ustraši se velikonočne peke, ker imava v rokavu kar nekaj prazničnih poslastic, ki jih ušpičiš brez pretiranega truda ali izkušenj.
V to malho spadajo tudi te velikonočne pletenice, ki jih napleteš mimogrede, za njih pa se bo odvil pravi praznični boj.
Ker sva ciljala na ekstremno puhavost, sva posegla po Mlinotest Primorski posebni moki. Gre za najbolj belo moko med belimi mokami, pri kateri se uporabi le srednji del zrna pšenice najvišje kakovosti. Zaradi tega so te pletenice že nesramno rahle in puhaste.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal v sodelovanju z Mlinotest.
Recept
Testo:
520 g Mlinotest Primorske posebne moke
2 jajci
200 ml toplega mleka
30 g olja
30 g stopljenega masla
7 g suhega kvasa
3 žlice sladkorja
1,5 žličke soli
Premaz:
1 jajce
3 žlice mleka
Postopek
Testo:
- V posodo kuhinjskega robota nameči vse sestavine za testo.
- Vse skupaj premešaj in gneti do voljnega in gladkega testa – približno 10 minut.
- Posodo pokrij in jo pusti pri miru približno 1 uro, da testo v njej ležerno vzhaja do dvojne prostornine.
Oblikovanje in peka:
- Testo zvrni na površino in ga razdeli na 5 enakih delov.
- Vsak kos testa razdeli na tretjine.
- Vse tri koščke testa zrolaj v enako dolge in debele kače.
- Iz treh kač spleti klasično kito, na obeh koncih pa jih stisni skupaj.
- Pletenice zbiraj na pladnju za peko s peki papirjem.
- Pokrij jih in pusti, da vzhajajo 20–30 minut.
- Premaži jih z mešanico jajca in mleka, nato pa peci 15–20 minut pri 180 ºC.
- Po peki naj se ohladijo na rešetki.